Froome tönkreverte a mezőnyt a Tour de France-on

Azt tudtuk, hogy Chris Froome-ot (Sky) kiemelhetjük még a “fantasztikus négyesből” is, mint az idei Tour de France topfavoritját. De arra, hogy már az első hegyi befutón súlyos perceket oszt majd legtöbb nagynevű vetélytársának, kevesen számítottak. A bikemag.hu beszámolója.


Rosszmájúan mondhatnánk, hogy Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) és Vincenzo Nibali (Astana Team) meccselhetnek még az idei Touron, de csak a dobogóért… Előbbi közel három, utóbbi több mint négy percet kapott a brit-kenyai születésű sárga trikóstól. Egyedül a kolumbiai Nairo Quintana (Movistar) maradt úgy-ahogy Froome közelében.

A 10. szakasz “egyszerű” és borzasztó nehéz volt. Tarbes és La Pierre-Saint Martin között 167 kilométert kellett teljesíteni, a végén egy 1300 méter szintkülönbségű emelkedővel. A Movistar és a Team Sky is komoly nyomást próbált helyezni a mezőnyre, a hegy lábától hatalmas tempót diktálva. Végül a Sky ragadta magához a kontrollt a hegy derekán, miközben a holland Robert Gesink (Lotto NL) egyedül távolodott el.

Az első áldozat a nagyok közül Nibali volt, aki már 10 kilométerrel a vége előtt leszakadt (végül 21. lett 4:25 p hátránnyal), de ekkor még viszonylag nagyobb csoport haladt elöl, a legnagyobb esélyesekkel. Alejandro Valverde (Movistar) próbálta többször megtörni a Sky ritmusát, de a britek “nem vették komolyan”, Thomasék egykedvűen diktálták a gyilkos tempót. 6 kilométerre a céltól Contador is beadta a derekát, leszakadt.

Mikor Gerraint Thomas leadta a vezetést, jött Richie Porte, s végül teljesen szétzilálta a maradék sort, gyakorlatilag csak Quintana bírta. De nem sokáig, mert hamarosan megindult Froome és az utolsó 5 kilométert szólóban teljesítette, maximális tempóban. 5 kilométer alatt hegymenetben pedig rengeteg időt lehet kiosztani a megdolgozott ellenfeleknek, és ez meg is történt.

Szokták mondani, hogy nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az első hegyi szakasz után és azt is figyelembe kell venni, hogy a pihenőnapra furcsán reagálhat a szervezet, de Froome ellenfelei olyan hátrányba kerültek ma, amit nehéz visszahozni. Esetleg egy össznépi összefogással minden pillanatban a Sky ellen, de erre a mai profi kerékpársportban ritkán van példa. Vagyis nehéz lesz Chris Froome-ról levenni idén azt a sárga trikót.

Tour de France, a 10. szakasz eredménye:
1     Christopher Froome (GBr) Team Sky     4:22:07    
2     Richie Porte (Aus) Team Sky     0:00:59    
3     Nairo Quintana (Col) Movistar Team     0:01:04    
4     Robert Gesink (Ned) Team LottoNL-Jumbo     0:01:33    
5     Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team     0:02:01    
6     Geraint Thomas (GBr) Team Sky        
7     Adam Yates (GBr) Orica GreenEdge     0:02:04    
8     Pierre Rolland (Fra) Team Europcar        
9     Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal     0:02:22    
10     Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team     0:02:28    
11     Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo     0:02:50    

Összetett top 10:
1     Christopher Froome (GBr) Team Sky     35:56:09    
2     Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team     0:02:52    
3     Nairo Quintana (Col) Movistar Team     0:03:09    
4     Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team     0:04:01    
5     Geraint Thomas (GBr) Team Sky     0:04:03    
6     Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo     0:04:04    
7     Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal     0:04:33    
8     Robert Gesink (Ned) Team LottoNL-Jumbo     0:04:35    
9     Warren Barguil (Fra) Team Giant-Alpecin     0:06:12    
10     Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team     0:06:57

Videók