Folytatódik a botrány! Doppingmintákat hamisítottak az IWF-nél

Hat ország 18 súlyemelőjét gyanúsítják hamis doppingminta adásával.


A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtöki bejelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél (IWF) végzett hároméves nyomozás során bizonyítékokat találtak doppingminták hamisítására, valamint arra, hogy "hasonmások" helyettesítettek sportolókat a mintavételek során.

A WADA közölte: hat ország 18 súlyemelőjét gyanúsítja azzal, hogy hamis doppingmintát szolgáltatott, és a mintavételi folyamatban "hasonmások" személyesítették meg őket.

A WADA 2017-ben, több különböző tárgyú vizsgálatot indított, ezek során többek között a vizeletminták kicserélésének ügyében kezdtek nyomozásba, valamint igyekeztek utánajárni azoknak a vádaknak, melyek szerint egy magas rangú IWF-tisztviselő pénzt kapott azért, hogy elintézze, ne ellenőrizzék az orosz sportolókat. Egy harmadik WADA-vizsgálat azért indult, mert állítólag a romániai súlyemelésben szervezett doppingolás folyt, valamint az ebben érintettek védelmet kaptak ellenszolgáltatásért cserébe.

"A WADA megdöbbent a vizsgálatok eredményein, mert ebből az látszik, hogy a tiszta sportolóknak túl hosszú ideig kellett megküzdeniük a sportágukban jelen lévő doppingkultúrával"
- jelentette ki Witold Banka, a WADA elnöke.

Az IWF egyelőre nem kommentálta a WADA bejelentéseit.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben zajló válság az idei év elején kezdődött, amikor az ARD német televízió korrupciós vádakat fogalmazott meg egy riportban Aján Tamás akkori elnökkel kapcsolatban. A magyar sportdiplomata áprilisban lemondott posztjáról, de e hét kedden már a harmadik tag lépett ki a szervezet elnökségéből.

Borítókép: Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images

Videók