Melyik a legsportosabb európai ország?

7 európai versenysorozat csapatai, és a végső összecsapások helyszínei egy térképen! Földrajz a sportban, 2. rész


Néhány érdekesség a térképről
 
- Négy sportág hét legrangosabb európai versenysorozatát vizsgáltuk, a labdarúgás, a kézilabda és a kosárlabda mindkét nemének kupáját, valamint a férfi vízilabda Bajnokok Ligáját.
 
- Összesen 132 klub látható a térképen, ebből kettő nem a földrajzi Európa valamely országában található, a női labdarúgó BL-ben a kazah BIIK-Kazygut és az izraeli Maccabi Tel-Aviv férfi kosárlabdacsapata nem a 43 európai nemzet büszkesége.
 
- A legtöbb csapatot Németország adja a hét bajnokságba, szám szerint 13-at, egyedül női kosárlabda csapattal nem rendelkezik!
 
- A második helyen Franciaország és Spanyolország áll 12-12 csapattal, a galloknál a férfi kosár-, hispánoknál pedig a női kézilabda csapat a hiánycikk!
 
- Kétszámjegyű együttessel Oroszország rendelkezik még, náluk ha a Kazany férfi vízilabdacsapata jó szokásához híven ezúttal is bejut a BL-csoportkörbe, akkor most „teljes foglalkoztatásról” beszélhetnénk, így viszont még az oroszok sem delegálnak mind a hét versenysorozatba csapatot…
 
- Kis hazánk sportrajongói hét csapatért szoríthatnak az európai kupaporondon, a városok, ahol csúcssportot láthat a nagyérdemű: Budapest (FTC – női kézilabda), Győr (női kézilabda és női kosárlabda), Sopron (női kosárlabda), Szeged (férfi kézilabda), Szolnok (férfi vízilabda), Veszprém (férfi kézilabda). Mivel a térkép publikálásakor a férfi vízilabda BL utolsó selejtezőköre még hátravolt, így az Eger és az OSC révén akár további két csapattal is bővülhet ez a szám!
 
- Városokra lebontva hat csapatával Isztambul – temérdek kosárlabdacsapatának is köszönhetően – viszi a prímet, mögötte jön Barcelona, a katalán központ öt különböző sorozatba delegál csapatot, de három-három gárdával bír Madrid, Moszkva és Párizs is.
 
- Hogyha az egyes versenysorozatok végjátékait nézzük, Budapest és Cardiff a legjobb, hazánk rendezi 2017 tavaszán a női kézilabda Final4-t és a férfi vízilabda Final Sixet is, míg Cardiff ad otthont a hölgyek és az urak labdarúgó BL-fináléinak is. A férfi kézi BL immáron 2010 óta Kölnben kerül lezárásra, a férfi kosárlabda Euroliga négyes döntőjének helyszíne pedig évről-évre változik, 2017-ben Isztambul és a Sinan Erdem Dome látja vendégül a kosárlabdarajongókat.
 

Ötrészes sorozatunk első részében a magyar első osztályú bajnokságok csapatait ábrázoltuk térképen, ez ITT tekinthető meg!

 

Videók