Újabb rekordot céloz meg a magyar versenyző

Korok Fatima 64 méteres mélységig jutna a szabadtüdős búvárkodás világbajnokságának első versenynapján.


A magyar búvárúszó alig egy éve talált rá a sportágra, most a világbajnokságon képviselheti hazáját. Az AIDA (Szabadtüdős merülés nemzetközi szervezete) által szervezett Vb szeptember 8-án kezdődik, Franciaországban.

Az eseményen a búvárok több versenyszámban mérik össze erejüket. A nyíltvízi merülések alkalmával a minél nagyobb távolság megtétele a cél, ennek a módja azonban számonkét változik. Fontos megemlíteni azt is, hogy mindegyikből van uszonyos és uszony nélküli futam is.

  • A szabad merülés alkalmával a búvár egy kötél segítségével húzza le magát a kijelölt mélységig, majd saját erejéből jut a víz felszínére. 
  • Az állandó súllyal való merülésnél  az úszó súlyt használhat a gyorsabb merülésért, ezt azonban a felszínre is kell hoznia. Ennél a versenyszámnál a merülő csak a legvégső szakaszban érintheti meg a kötelet.
  • A változó súllyal való merülésnél a versenyző egy csiga segítségével szabályozhatja a haladási sebességét, visszafele azonban önerőből kell úsznia. A csiga súlya maximum 30 kg lehet, és nem haladhatja meg a búvár testsúlyának a harmadát.
  • A határok nélküli merülésnél a búvár súllyal merül és egy levegővel töltött ballon segítségével tör a felszínre. A versenyszámok közül ez a legveszélyesebb.


Korok Fatima kevesebb, mint egy éve versenyez, de már több magyar rekordot megdöntött.

Fotó: Facebook.com/KorokFatimaFreeDiver

Az idei világbajnokság első versenyszáma az uszony nélküli, állandó súlyos merülés lesz. Korok Fatima szeptember 8-án, 8 óra 36 perckor merül majd a víz alá, hogy teljesítse az általa kitűzött 64 m-es távot. Amennyiben ez sikerül neki, újabb magyar rekordot állít fel.

Az eseményt minden érdeklődő élőben követheti az AIDA Facebook oldalán

40 kilót fogyott, 11 hónappal később világbajnokságon indul

Korok Fatima nem mindennapi története egyszerre felemelő és erőt adó. A súlyproblémákkal küzdő lány a sportban találta meg a kiutat. Jelenleg ő tartja a szabadtüdős merülés magyar rekordját.

Borítókép: Facebook.com/KorokFatimaFreeDiver

Videók