Ezért csökkent minimálisra egy afrikai olimpia-rendezés esélye

Noha 2015-ben Durban pályázata győzött, anyagi problémák miatt biztosan nem a dél-afrikai városban rendezik meg a 2022-es Nemzetközösségi Játékokat.


A 70 tagból álló brit Nemzetközösség négyévente megrendezésre kerülő sporteseménye először lett volna Afrikában. A dél-afrikai olimpiai bizottság (SASCOC) elnöke - egyben a Nemzetközösségi Játékok Szövetségének (CGF) alelnöke -, Gideon Sam azonban elmondta: megvizsgálták a durbani szervezők kérését, hogy anyagi problémáik miatt csökkentett költségvetéssel rendezzék meg a versenyeket, ám megfelelő kormánygarancia hiányában elutasították, és inkább új otthont keresnek a versenyeknek.
 
A mostani döntés jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy bármelyik afrikai ország olimpiát rendezzen a közeljövőben, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a játékok esetleges Afrikának ítélése előtt főpróbaként tekintett volna az öt év múlva esedékes rendezvényre.
 
A 2018-as, sorrendben 21. Nemzetközösségi Játékokat az ausztráliai Gold Coast rendezi, a 2022-es eseménnyel kapcsolatban pedig Liverpool jelezte, szívesen beugrana házigazdaként.

Videók