Egy újabb vb miatt vádolják bundázással Katart

A Spanyol Atlétikai Szövetség elnöke élesen támadta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF), mert szerinte pénzért adta Dohának a 2019-es szabadtéri világbajnokság rendezési jogát. Az IAAF visszautasította vádjait.


Az öt év múlva sorra kerülő viadalt a katari főváros Eugene-nel és Barcelonával szemben nyerte el. A többek között ötkarikás híreket szolgáltató insidethegames cikke szerint Jose Maria Odriozola, a spanyol sportági vezető - aki az IAAF tanácsának is a tagja - a keddi döntés után kijelentette, hogy az IAAF azért a dohai kandidálást favorizálta, mert a katariak kevéssel a szavazás előtt két, összesen 37 millió dollár értékű támogatói szerződést kötöttek a szervezettel.

"A lehető legrosszabb módon nyerték el a rendezést, nincs másuk, csak pénzük" - kelt ki magából Odriozola, hozzátéve, hogy a katariak november 7-én tették a szponzori felajánlásokat, a pályázatok összesítésének határideje után. - "Dühös vagyok és elkeseredett, én biztos nem fogok elmenni Dohába. Szerintem az atlétikának rosszat tett mindez."

A szervezet elismerte, hogy egy katari bankkal 30 millió dollár értékű, öt évre szóló szerződést köt majd, s további hétmillió dolláros megállapodást ír alá, mely által abban a 21 tagországban, melyben nincs atlétikai pálya, építkezni tudnak. Az IAAF ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy hasonló szponzori szerződések a korábbiakban is születtek, példaként a 2011-es tegui vb pályázati ideje alatt a Samsunggal kötött megállapodást, illetve a 2013-as moszkvai világbajnokág kandidálási időszakában az orosz VTB Bankkal aláírt szerződést hozta fel.

A nemzetközi szövetségnél azt is kiemelték: Doha a 2017-es vb-pályázatot elbukta Londonnal szemben, annak ellenére, hogy akkor az ígéreteik között szerepelt egy 236,2 millió dolláros sportági befektetés. Ebből 80 milliót költöttek volna a rendezésre, illetve 29 milliót szponzorációra, sőt, a világbajnokság 7,2 millió dolláros pénzdíját is állták volna.

A keddi szavazás eredményeit is nyilvánosságra hozták, e szerint az első körben Barcelona esett ki a jelöltek közül, a másodikban pedig Doha mindössze három vokssal, 15-12-re nyert az amerikai várossal szemben.

Videók