Döntőben a címvédő a budapesti asztalitenisz-vb-n

Nagy csatában ment tovább az elődöntőből.


A kétszeres címvédő kínai Ma Lung és a svéd Mattias Falck jutott be a férfi egyes vasárnapi fináléjába a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon.

 
Az első szombati elődöntőben kínai csatát láthatott a Hungexpo G pavilonjának többezres közönsége, a sorozatban harmadik aranyérmére hajtó Ma Lung ellenfele a kilencedik helyen kiemelt Liang Csing-kun volt, aki a 16 között a világelső, ugyancsak kínai Fan Csen-tungot búcsúztatta.
 
A sportági nagyhatalom két képviselője látványos, magas színvonalú csatát vívott egymással, többször is parádés labdameneteknek tapsolhatott a publikum. Szoros szetteket küzdött végig a 30 éves Ma - aki térdsérülése miatt sokat kihagyott, jelenleg ezért "csak" 11. a világranglistán - és a 22 esztendős Liang, s végül a rutinosabb játékos diadalmaskodott.
 
A háromszoros olimpiai bajnok Ma Lung szombaton délelőtt férfi párosban aranyérmet nyert, így a vasárnapi zárónapon pályafutása 12. vb-elsőségéért száll majd harcba.
 
Az már korábban eldőlt, hogy a 2003-as vb óta most először nem csak kínai játékosok lesznek a szám döntőjében, a másik ágon egy-egy svéd és dél-koreai asztaliteniszező került a legjobb négy közé.
 
A 16. helyen kiemelt Mattias Falck - aki tavalyi házasságkötése után változtatta a nevét Karlssonról a felesége után Falckra - és a világranglistán csupán 157. An Dzse Hjun mérkőzésén ellentétes szetteket, hullámzó játékot, sok hibát láthattak a szurkolók, s végül döntő szett következett. Ebben eleinte az apró termetű, 19 éves ázsiai vezetett, de 5-4-nél már a 128 között Szudi Ádámot búcsúztató, 27 éves, hórihorgas svédnél volt az előny, aki aztán nem is engedte ki a vezetést a kezéből, s győzelme után boldogan ölelkezhetett össze edzőjével, az ötszörös világbajnok Jörgen Perssonnal.
 
Falck a döntős szerepléssel pályafutása legnagyobb sikerét éri el, s Jan-Ove Waldner 1999-es harmadik helye után húsz évvel szerez ismét érmet Svédországnak férfi egyesben.
 
A torna meglepetés-emberének, a négy kiemelt játékost is búcsúztató An Dzse Hjunnak ezzel véget ért a meseszerű menetelése, amely a selejtezőben kezdődött, s bronzéremmel végződik.
 
A szombat délutáni program előtt köszöntötték a 40 évvel ezelőtt, Phenjanban csapatvilágbajnoki címet szerzett aranytrió tagjait, Jónyer Istvánt, Klampár Tibort és Gergely Gábort. A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, Nátrán Roland a közönség tapsvihara közepette emlékplakettet adott át a három sportembernek.     
    
Eredmények:
férfi egyes, elődöntő:
Ma Lung (kínai, 11.) - Liang Csing-kun (kínai, 9.) 4-1 (8, -6, 9, 9, 12) 
Mattias Falck (svéd, 16.)-An Dzse Hjun (dél-koreai) 4-3 (-8, 7, -3, 4, 9, -2, 5)
A vesztesek bronzérmesként zárják a vb-t.
 
korábban:
női egyes, döntő:
Liu Si-ven (kínai, 4.) - Csen Meng (kínai, 2.) 4-2 (-9, 7, 7, -7, 0, 9)  
A kínai Ting Ning és Vang Man-jü lett a bronzérmes.
 
férfi páros, döntő:
Ma Lung, Vang Csu-csin (kínai, 18.) - Ovidiu Ionescu, Alvaro Robles (román, spanyol, 7.) 4-1 (3, -8, 7, 3, 5)  
A Tiago Apolonia, Joao Monteiro portugál és a Liang Csing-kun, Lin Kao-jüan kínai duó lett a bronzérmes.
 
később:
női páros, elődöntő:
Hajata Hina, Ito Mima (japán, 1.)-Hasimoto Honoka, Szato Hitomi (japán, 3.) 19.00
Csen Meng, Csu Jü-ling (kínai, 4.) - Szung Jing-sa, Vang Man-jü (kínai, 2.) 20.00 
 
vasárnap:
férfi egyes, döntő 13.30
női páros, döntő 14.30

Videók