Döbbenetes doppingbotrány rázhatja meg a sportvilágot

Tízezer (!) sportoló is érintett lehet a botrányban.


A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot indít a Kínát ért vádak miatt, melyek szerint az ázsiai országban az 1980-as és 1990-es években szisztematikus, központilag irányított doppingolás folyt.

 
Az ügy a német ARD csatorna egy hétvégi dokumentumműsorában került nyilvánosságra, ebben a 79 éves orvos, Hszüe Jin-hszian, aki a 80-as években több sportág válogatottja mellett is dolgozott, arról beszélt, hogy szerinte tízezer sportoló volt érintett a doppingolásban.
 
A doktornőt állítása szerint azért rúgták ki, mert az 1988-as szöuli játékok előtt megtagadta, hogy tiltott szereket adjon a versenyzőknek.
 
A Németországban menedéket kérő Hszüe Jin-hszian már 2012-ben is megfogalmazta vádjait, most pedig azt állította, hogy a korábbi kínai érmek "doppingban lettek áztatva", s szerinte valamennyit vissza kellene venni.
 
A WADA a kijelentésekre reagálva eljárást kezdeményezett, ennek első lépéseként felkérte független nyomozati szervezetét, hogy minden információt gyűjtsön be az ügyről.
 
Az ARD csatornának nem ez az első tényfeltáró riportja doppingügyekben, a német televízió leplezte le az államilag támogatott orosz doppingolást is.
 

Hihetetlen: újabb pilótacsere történt egy F1-es csapatnál " AUTÓ-MOTOR › Forma 1

A Toro Rosso a Mexikói Nagydíjnak Brendon Hartley-val, valamint Pierre Gasly-val vág neki. A francia Gasly egyébként az orosz Danyiil Kvjat helyét veszi át majd Mexikóban. Érdekesség, hogy Ötödik egymást követő versenyén a negyedik különböző pilótapárossal áll rajthoz a csapat - számol be a 24.hu. Az idénynek egyébként a Kvjat, Carlos Sainz Jr.

Videók