Befejezték és átadták a Sea Forest Waterway épületét

Elkészült a jövő nyári tokiói olimpiára épült evezősközpont, amelyet vasárnap adtak át. Ezen kívül több épület már korábban átadásra került.


A Tokiói-öbölben található létesítmény nyitóünnepségének egyik fénypontja az Oxford-Cambridge evezősverseny volt, amelyet ezúttal az oxfordiak nyertek.
Az evezősközpontban rendezik a gyorsasági kajak-kenu olimpiai versenyeit is. A lelátó befogadóképessége kétezer fő, de az ideiglenes ülő- és állóhelyeknek köszönhetően az olimpián 16 ezren nézhetik majd a futamokat. A 2300 méter hosszú pálya egy korábbi hulladéklerakó mellett épült, amit az ötkarikás játékok miatt megszüntettek, és erdővé alakítottak.
 
Jean-Christophe Rolland, a FISA elnöke szerint jövő nyárra minden rendben lesz az olimpia evezősversenyeivel.
Fotó: Matt Roberts/Getty Images
 
A Nemzetközi Evezős Szövetség elnöke, Jean-Christophe Rolland úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy több mint egy évvel az olimpia előtt elkészült a létesítmény.
"Még mindig van néhány apróság, amin javítani kell, de alapvetően kijelenthetem, megkönnyebbülhetünk, mert jövő nyárra minden rendben lesz" - nyilatkozta a sydneyi olimpia aranyérmese.
 
A Nemzetközi Evezős Szövetség első embere ugyanakkor hozzátette, hogy néhány apróságon javítani kell.
Fotó: Matt Roberts/Getty Images
 
A szakértők szerint a szél jelentősen befolyásolhatja az eredményeket, mert semmi nem védi tőle a pályát.

A jövő nyári ötkarikás játékoknak és a paralimpiának további 25 állandó és tíz ideiglenes helyszíne lesz, ezek közül jó néhány már szintén elkészült, az új nemzeti stadiont és a központi uszodát azonban még építik. 

Videók