Az utolsó magyar is búcsúzott az asztalitenisz-küzdelmektől

Póta Georgina is befejezte szereplését egyesben a minszki Európa Játékok asztalitenisz-versenyében, miután a hétfői nyolcaddöntőben négy szettben alulmaradt a svéd Linda Bergströmmel szemben.


A kétszeres Európa-bajnok, hatodik helyen kiemelt játékos ismét gyógytapaszokkal a jobb karján állt asztalhoz. Erre azért van szüksége, mert a közelmúltbeli, hongkongi tornán influenzás lett, magas lázzal, s mivel emiatt másfél hétig nem tudott edzeni, az újrakezdés megviselte az ütő kezét.
 
Az első két szettben a világranglistán 78., 24 éves svéd irányított, olyannyira, hogy az első játszmában Póta (30.) hat, a másodikban pedig mindössze négy pontot tudott csinálni.
A folytatás aztán már szorosabb csatát hozott. A harmadik felvonásban Bergström 3-1-es vezetésénél időt kért Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány, talán ennek is köszönhetően ebben a szettben 8-8-ig együtt haladtak a felek, a vége azonban ezúttal is az lett, hogy a védekező stílusú skandináv játékos örülhetett.
 
Linda Bergström négy szettben győzte le Póta Georginát.
Fotó: Lars Dareberg/Ombrello/Getty Images
 
A negyedik játszmában, 4-2-es svéd vezetésnél teljesen váratlanul felhangzott egy öblös, az egész termet betöltő férfihang a lelátóról, azt skandálva, hogy "Ria, ria, Hungária", s ezzel párhuzamosan a 34 esztendős Póta kiegyenlített. A biztatás maradt, de kiderült, hogy mágikus ereje azért nincs, Bergström ugyanis 10-7-nél három meccslabdához jutott, s bár a magyar ezeket még hárította, majd 12-11-nél a mérkőzés során először szettlabdája is volt, végül a svéd a hatodik lehetőségét kihasználva megnyerte a csatát, s ő jutott a legjobb nyolc közé.
 
"Nem akarom a karomra fogni, mert nem akadályozott a játékban. - mondta az MTI-nek Póta Georgina. - Az elejétől kezdve bizonytalan voltam, egy ritkán használatos labdával játszunk itt, ami szinte megáll a levegőben, s emiatt olyan ziccereket is rontottam, amilyeneket szerintem húsz éve nem. Ráadásul sajnos otthon nincs védőjátékos, aki ellen gyakorolni tudnék."
 
Póta Georgina utolsó magyarként a nyolcaddöntőben búcsúzott az asztalitenisz-küzdelmektől a minszki Európa Játékokon.
Fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség
 
Bergström is megerősítette Póta bizonytalanságát, mint mondta, a kezdetektől érzékelte ezt, s ez az ő önbizalmát csak növelte. 
"Arra törekedtem, hogy ne találja meg a saját ritmusát, s ez sikerült is." - fogalmazott.         
Így a magyarok már csak a női csapatversenyben érdekeltek Minszkben.
A Póta, Pergel Szandra és Madarász Dóra alkotta együttes harmadik kiemeltként csütörtökön délután, a legjobb nyolc között kezd, az ellenfele még nem ismert.
 
A svéd negyeddöntőbe jutásával már nem maradt magyar az egyéni asztalitenisz-küzdelmekben.
Fotó: Lars Dareberg/Ombrello/Getty Images
 
A sportági versenyeket a minszki Olimpiai Tenisz Központban kialakított helyszínen rendezik. 
Eredmény:
Női egyes, nyolcaddöntő:
Linda Bergström (svéd)-Póta Georgina 4-0 (6, 4, 8, 13)
Asztaliteniszben a férfi és a női egyéni verseny dobogósai (3-3), illetve a női és a férfi csapatverseny, valamint a vegyes páros aranyérmesei kvótát szereznek a jövő nyári tokiói olimpiára.
 
 

Videók