Az Egyesült Államok fizetett a WADA-nak

Rendezték a tartozásuk.


Az Egyesült Államok 1,331 millió dollárt fizetett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA), amelynek fenntartási-működési költségeit fele részben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), fele részben az aláíró országok kormányai állják.

A pénz, amelyet az Egyesült Államok nemzeti kábítószer-ellenőrzési hivatala (ONDCP) juttatott el a szervezetnek, az ország elmaradása volt még tavalyról. Mint legnagyobb befizető, az Egyesült Államok éves hozzájárulása 2,931 millió dollárt tesz ki, ám a még hiányzó összeggel egészen eddig adósak maradtak az amerikaiak a felek között jó két éve megromlott viszony következményeként.

A második finanszírozási részlet folyósítását az után tartotta vissza az ONDCP, hogy Washington vissza-visszatérően aggodalmának adott hangot a WADA reformjait illetően, a "függetlenség hiányát, az irányítási és döntéshozatali struktúráján belüli érdekütközéseket" róva fel a szervezetnek.

"Üdvözlöm az ONDCP döntését, az, hogy letudta tartozását, egyértelműen bizonyítja, hogy az Egyesült Államok kormánya támogatja a WADA doppingellenes nemzetközi küldetését a sportban" - idézte Witold Bankának, a WADA lengyel elnökének reagálását az insidethegames.biz portál.

"Az összes érdekelt féllel együtt továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy egyenlő feltételeket teremtsünk, amelyek mellett a sportolók a világ minden tájáról becsületesen versenyezhetnek" - tette hozzá.
A WADA teljes költségvetése 2021-ben 43,4 millió dollár volt.

Borítókép: GettyImages

Videók