Armstrong-ügy: Oprah Winfrey szerint Armstrong készen állt a beismerésre

Oprah Winfrey is elismerte, hogy a többek között hét Tour de France-győzelmétől megfosztott Lance Armstrong a neki adott hétfői interjúban bevallotta, hogy doppingolt.


Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb televíziós személyisége a CBS csatornának mondott egy-két részletet az interjúból. Arról azonban nem beszélt, hogy Armstrongon mennyire látszott a megbánás. Annyit jegyzett csak meg, hogy ő azt érezte, az örökre eltiltott kerékpáros készen állt a vallomásra.

Az amerikai sportoló nyilatkozata azért számít nagy jelentőségűnek, mert eddig mindig a leghatározottabban tagadta, hogy valaha is doppingolt volna.

Oprah Winfrey elmondta, hogy a beszélgetés csütörtöki műsorra tűzéséig nem akart nyilatkozni az elhangzottakról, de miután napvilágot látott a hír, meggondolta magát.

"Mire Austinból Chicagóba értem, már mindenki erről beszélt" - mondta Oprah Winfrey, aki két és fél órán keresztül beszélgetett Armstronggal a sportoló austini otthonában. Az interjút eredetileg csütörtökön adták volna le teljes egészében, de végül olyan hosszú lett az anyag, hogy két részletben lehet majd megnézni csütörtökön és pénteken este.

Az interjúban elhangzott "vallomás" tényét az amerikai hírügynökség az adáshoz közel álló, névtelenséghez ragaszkodó forrásra hivatkozva adta hírül hétfő éjszaka. A New York Times a beszélgetésben elhangzottakról azt írta, a sztársportoló a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elöljáróira vallott, azt állítva, közülük többen tudtak arról, hogy doppingolt, sőt lehetőségeikhez mérten támogatták is. A lap információi szerint Armstrong más kerékpárosokra nem tett terhelő vallomást.

Az UCI mindezekre reagálva keddi közleményében arra szólította fel Armstrongot, hogy vallomását egy független bizottságnak mondja el. Később a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is arra kérte az exkerekest, hogy eskü alatt tegyen részletes vallomást. David Howman, a szervezet igazgatója közölte: Armstrong életre szóló eltiltását csak abban az esetben vizsgálhatják felül, ha ez megtörténik.

A The New York Times korábban arról írt: Armstrong abban a reményben tesz vallomást, hogy más sportágakban - így új kedvencében, a triatlonban - még versenyezhet. A jelenlegi büntetés szerint élete végéig eltiltották a versenyszerű sportolástól azokban a sportágakban, amelyek világszövetségei aláírták a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexét. A beismerés után eltiltását mérsékelhetik, és néhány év múlva triatlon-, illetve futóversenyeken még indulhat.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége az Armstrong-ügyben indított nyomozásának végén arra a megállapításra jutott, hogy Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette. A szervezet már augusztusban jelezte, hogy örökre eltiltja az amerikai kerékpárost, egyúttal megfosztja hét Tour de France-győzelmétől, majd októberben az UCI is hasonló szankciókat alkalmazott vele szemben, megfosztva őt az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől.

Videók