Armstrong: élő adásban fog bevallani mindent?

A jövő csütörtökön adásba kerülő Oprah Winfrey Showban nyilatkozik először Lance Armstrong, a kerékpársport legnagyobb doppingbotrányának főszereplője azóta, hogy életre szóló eltiltással büntették.


Az Oprah Winfrey Network (OWN) egyik szóvivője szerdán azt mondta, a 90 perces interjút nem élőben sugározzák, a felvételt korábban készítik majd el Armstrong austini házában, de a visszavonult kerékpáros nem szerkesztheti meg az adást. A szóvivő még hozzátette: a beszélgetés során nem lesz tabutéma.

A The New York Times vasárnap meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, Armstrong nemsokára beismerheti, hogy pályafutása során tiltott szerekkel élt. Ha ez valóban megtörténik, az 180 fokos fordulatot jelenthet az ügyben, az amerikai kerekes ugyanis eddig vehemensen cáfolta, hogy valaha is doppingolt volna.

A The New York Times beszámolója szerint a 41 éves Armstrong azt mondta az illetékeseknek: abban a reményben tenne vallomást, hogy más sportágakban - így új kedvencében, a triatlonban - még versenyezhessen. Armstrongot a jelenlegi büntetés szerint élete végéig eltiltották a versenyszerű sportolástól azokban a sportágakban, amelyek világszövetségei aláírták a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexét.

A névtelen forrás az újságnak azt mondta: Armstrong tárgyalásokat folytat az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségével (USADA) és találkozott Travis Tygarttel, a USADA vezetőjével is. Utóbbi tényt ugyanakkor az exkerekes ügyvédje cáfolta, a USADA pedig nem kommentálta a hírt.

A USADA az ügyben indított nyomozásának végén arra a megállapításra jutott, hogy Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette. A szervezet már augusztusban jelezte, hogy örökre eltiltja az amerikai kerekest, egyúttal megfosztja hét Tour de France-diadalától, majd októberben a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) is hasonló szankciókat alkalmazott vele szemben, megfosztva őt az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől.

Videók