A WADA a britek legeredményesebb olimpikonját kérdezi

Minden idők legeredményesebb brit olimpikonjára, a kerékpáros Sir Bradley Wigginsre kérdések várnak azok után, hogy önéletrajzában még azt írta: soha sem kapott injekciós kezelést, miközben a Fancy Bear nevű orosz hackercsoport azt szivárogtatta ki róla, hogy asztmáját éppen így gyógyították.


 

 
Az ötszörös olimpiai bajnok, 2012-ben Tour de France-győztes szóvivője azt közölte, hogy Wiggins az ominózus kezelést a nemzetközi szövetség (UCI) jóváhagyásával kapta meg, triamcinolon kúrán esett át.
 
Hozzátette: Wigginsnek azt a mondatát, hogy nem volt szüksége injekciókra úgy kell érteni, hogy illegális intravénás injekciókra nem volt szüksége.
 
A 36 éves, visszavonulás előtt álló Wiggins előbb pályán lett háromszoros olimpiai bajnok, majd átnyergelt az országúti szakágra, 2012-ben Tourt nyert és a londoni játékokon az egyéni időfutamban diadalmaskodott. A riói olimpián ismét pályán lett aranyérmes. Összesen nyolc ötkarikás érmével a legeredményesebb brit olimpikon.
 
Honfitársáról, a háromszoros Tour-győztes Chris Froome-ról szintén bizalmas adatokat közöltek a hackerek, ám a bringás fiziológusa, Jeroen Swart elmondta, a csoport olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek eleve nyilvánosak vagy már korábban hozzáférhetőek voltak, ráadásul a sportolónak nincs takargatnivalója.
 
Orosz hackerek korábban behatoltak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá sportolókról, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegetőznek. A csoport egy hete első lépésként amerikai sztárversenyzőkről tett közzé - szerinte - egyértelműen doppingolásra utaló adatokat. Az internetes kalózok a honlapjukon vállalták fel nyíltan a támadást, s azt írták, hogy többek között a teniszező Serena és Venus Williamsre, az olimpiai bajnok kosaras Elena Delle Donne-ra, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan is rendelkeznek terhelő bizonyítékokkal.
 
Egyben tudatták, hogy „hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak".
 
A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól.

Videók