"A versenyzők közül négyet kiemelten kezelek" - Martinek János

Válogató is lesz az idei öttusaviadal.


A hazai öttusázók közül többeknek válogató lesz a hétvégén kezdődő budapesti nemzetközi fedett pályás öttusaviadal.

"A versenyzők közül négyet kiemelten kezelek: Demeter Bencét azért, mert már van olimpiai kvótája, Marosi Ádám és Kardos Bence már rendelkezik a kvalifikációhoz szükséges világranglista-pontokkal, míg a rutinos Kasza Róbert a legutóbbi, 2019-es budapesti világbajnokságon elért ötödik helyének és eddigi pályafutásának köszönhetően tartozik ebbe a csoportba" - mondta az MTI-nek

Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya, majd azzal folytatta, hogy további három versenyző, Regős Gergely, Bereczki Richárd és Szép Balázs számára a március végi, budapesti világkupa-versenyen való indulás a tétje a fedett pályás viadalnak.

"Mivel a világkupán hatan indulhatnak, a négy kiemelthez a háromból az a két versenyző csatlakozhat, aki jobban szerepel az idénynyitón"
- magyarázta a kapitány, és hozzáfűzte, hogy a többiek pedig a B-kategóriás versenyeken való indulás jogáért is csatáznak majd.

A kiemeltek számára sem lesz tét nélküli a viadal: bár a napi edzésmunkájukkal tisztában van a kapitány, kíváncsi arra, hogy egy év versenyzési szünet után, téthelyzetben mire lesznek képek a nagy és erős mezőnyben.

Kállai Ákosnál, a női válogatott kapitányánál a már olimpiai kvótás Kovács Sarolta, valamint Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia, Guzi Blanka és Gulyás Michelle számít kiemeltnek, az ő indításukat tervezi a budapesti világkupán. Hozzájuk csatlakozhat a fedett pályás viadalon elért eredményétől függően Réti Kamilla vagy Simon Sarolta.

"Barta Luca is válogatózott volna a vk-szereplésért, ám ő nem indul a fedett pályás versenyen. Ugyancsak hiányzik majd a mostani mezőnyből a rutinos Földházi Zsófia, aki az első világkupára készül. Döntését megértem és elfogadom" - mondta Kállai Ákos.

Hozzátette: az ideális körülmények között eltöltött tíznapos meleg égövi edzőtáborozás után jó fizikai állapotban várják a rajtot a versenyzők.

Amint az a hazai szövetség honlapján olvasható, a hétfői állás szerint a férfiaknál 87, a nőknél 71 versenyző alkotja a mezőnyt - köztük 27, illetve 20 magyarral -, és mindkét mezőnyben 18 ország öttusázói szerepelnek. Indulnak egyéni világbajnokok - Marosi Ádám, a brit James Cooke és a francia Valentin Belaud, valamint Kovács Sarolta, az orosz Gulnaz Gubajdullina és a fehérorosz Volha Szilkina -, valamint további vb-érmesek.

A verseny népszerűsége nem véletlen, mivel a koronavírus-járvány miatt egy éve nem rendeztek nemzetközi viadalt a felnőttek számára, a mostani alkalom pedig jó lehetőség az aktuális erőviszonyok felmérésére, tapasztalatok gyűjtésére. Már csak azért is, mert nem sokkal később, március negyedik hetében, ugyancsak Budapesten kezdődik majd az idei világkupa-sorozat, melynek állomásain pontokat lehet szerezni az olimpiai kvalifikációs ranglistára.

A vk-széria közel egy éve, március közepén szakadt félbe. Az első versenyt, Kairóban még meg tudták rendezni, azon a férfiaknál Marosi Ádám győzött.

A járványhelyzet miatt zárt kapus Peridot nemzetközi idénynyitó viadalon szombaton a nők, vasárnap a férfiak selejtezőjét rendezik, majd hétfőn és kedden lesz a döntő.

Borítókép: olimpia.hu 

Videók