"A tilalom időtartamra vonatkozik, és nem kapcsolódik eseményhez"

Jogi bonyodalmakat jelentene az idén lejáró doppingeltiltások meghosszabbítása.


Brett Clothier, a doppingellenes szabályok betartása érdekében életre hívott független szervezet, az AIU (Athletics Integrity Unit) vezetője szerint jogi bonyodalmakat jelentene az idén lejáró doppingeltiltások meghosszabbítása.

A kérdés a tokiói olimpia egyéves halasztását követően merült fel, Clothier szerint azonban a válasz egyértelmű.

"Ez egy szerencsétlen helyzet, de jogi szempontból mégis teljesen egyértelmű. A tilalom időtartamra vonatkozik, és nem kapcsolódik eseményhez" - nyilatkozta az AIU vezetője. Hozzátette: a szokásoknak megfelelően a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél (WADA) a négyéves eltiltás úgy lett kitalálva, hogy azt az olimpiai ciklushoz igazították.

"Most viszont rendhagyó esettel állunk szembe az olimpia halasztásával, ami így egyes sportolók számára előnyös lehet" - közölte. Kiemelte: a fegyver azonban visszafelé is elsülhet. Clothier emlékeztetett ugyanis arra, hogy az idén augusztus után doppingolás miatt lebukott és négyéves időtartamra büntetett sportolóknak nem egy, hanem mindjárt két olimpiát kell majd kihagyniuk, tehát ilyen szempontból nagyobb lett a tét.

Az AIU vezetője elmondta: több mint száz országban végeznek doppingteszteket jelenleg, de azokban a világjárvány miatt bevezetett, és hétről-hétre, valamint napról-napra változó korlátozások következtében "súlyos zavarok vannak".

Borítókép: THOMAS MUKOYA/REUTERS

Videók