A NOB véglegesítette a kvalifikációs időszak zárását

A nevezéseket 2021. július 5-ig kell leadni.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) véglegesítette az idén nyárról jövőre halasztott tokiói játékok kvalifikációs időszakának zárását, amely 2021. június 29-én lesz, az utazó sportolók végleges névsorát pedig jövő július 5-ig kell majd leadni.

A módosításra azért is szükség volt, mert a jelenlegi időszakban a sportolók túlnyomó többsége csak korlátozott mértékben tud edzésmunkát elvégezni, kvalifikációs versenyek rendezésére pedig nincs lehetőség. A döntés során a NOB egyeztetett a nyári olimpiai sportágak szövetségével (ASOIF).

A nemzetközi sportági szövetségek feladata meghatározni a kvalifikáció határidejét, ennek bele kell férnie a NOB által most bejelentett, jövő június végéig tartó időszakba.

A NOB kedden azt is közölte, hogy a kvalifikációs rendszer átalakítását a lehető leghamarabb minden részletre kiterjedően befejezik. Azok a sportolók és országok, amelyek korábban már kvótát szereztek a tokiói olimpiára, a halasztás ellenére megtartják indulási jogukat. Korábban a rendelkezésre álló kvóták 57 százaléka talált már gazdára, és 5000 hely még kiadó.


A nyárról elhalasztott tokiói olimpia 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd.

Borítókép: Masashi Hara/Getty Images

Videók