A NOB nem hajlandó elismerni Lukasenka fiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban a tokiói olimpiától is eltiltotta a két fehéroroszt.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem ismeri el elnökként a Fehérorosz Olimpiai Bizottság élére nemrég megválasztott Viktar Lukasenkát, az államfő Aljakszandr Lukasenka fiát.

Az új vezető 2019 óta az első alelnök tisztét látta el a szervezetben, amelynek élén február 26-án váltotta a posztot 1997 óta betöltő édesapját. A döntést a NOB végrehajtó bizottsága hétfői online ülésén nem ismerte el.

A NOB még decemberben szankciókat vezetett be Lukasenkáék ellen, mindkettőjüket eltiltva a tokiói olimpiától, mivel a világszervezet szerint a vezetés nem védte meg kellőképpen a fehérorosz sportolókat a politikai diszkriminációtól.

Emellett január 18-án a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elvette Minszktől a májusban kezdődő jégkorong-világbajnokság társszervezői jogát.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson a szavazatok 80,1 százalékával az országot 26 éve irányító Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek. Azóta hetente tartottak tiltakozó tömegmegmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek.

Több mint 30 ezer tüntetőt, köztük sportolókat tartóztattak le, több tiltakozó meghalt, további százak pedig megsebesültek. Ősszel több mint 1500 fehérorosz sportoló nyílt levélben követelte a békés tüntetők elleni erőszakos fellépések végét és egy tisztességes elnökválasztás megtartását.

Borítókép: GettyImages

Videók