A kerékpársport Terminátora újra varázsolt

A zsolnai születésű szupersztár, Peter Sagan megvédte címét az országúti vb-n.


 
257,5 kilométer és mintegy 40 fok várt a férfi mezőnyverseny hőseire a katari kerékpáros országúti világbajnokság zárónapján. Ennek szellemében zaklatottan, nem a várt módon zajlott a küzdelem, igaz, a végén - mint ahogy azt a sík penzum predesztinálta - mezőnyhajrá döntött az első hely sorsáról.
 
A rajtot követően heten léptek meg, maximális előnyük tíz percnél járt, ám reálisan nézve győzelemről – világbajnokság lévén - egy pillanatig sem álmodhattak. A valódi viadal mintegy 180 kilométerrel a vége előtt kezdődött, amikor is az oldalszél, a füllesztő hőség, a bukások sorozata és a topválogatottak munkája darabjaira szakította a mezőnyt. Esélyesek, klasszisok tömkelege – így a német Marcel Kittel - ragadt hátul és vesztette el minden vérmes lehetőségét idejekorán. 
 
Huszonhatan maradtak az élen, köztük a címvédő, Európa-bajnok Peter Sagan, a sprinterkirály Mark Cavendish, az olimpiai bajnok Greg van Avermaet, valamint honfitársa, a többszörös világbajnok Tom Boonen, s már ekkor tudható volt, hogy közülük kerül ki a későbbi aranyérmes.  A boly tagjai nagyszerűen dolgoztak össze és egészen az utolsó kilométerekig együtt haladtak a dohai körpályán. 
 
Az utolsó két kilométerhez érve a holland Tom Leezer támadott, ám nem bírta a végéig, így jöhetett a klasszikus mezőnyhajrá. Noha a legjobb felvezetést Giacomo Nizzolo kapta, mégsem az olasz ünnepelhetett, hisz jött, látott és újra söpört a kerékpársport legragyogóbb csillaga. Peter Sagan pompás utolsó 200 méterével véghezvitte azt, amire a történelem során mindössze öten – Georges Ronsse, Rik Van Steenbergen, Rik van Looy, Gianni Bugno és Paolo Bettini – voltak képesek: zsinórban másodjára lett az országúti kerékpáros világbajnokság férfi mezőnyversenyének legyőzhetetlene.
 
A zsolnai születésű szlovák zseni így újabb egy évig viseli a szivárványszínű trikót.
 
Végeredmény, férfi mezőnyverseny, Doha:
 
1. Peter Sagan (szlovák) 05:40:43
2. Mark Cavendish (brit) azonos idő
3. Tom Boonen (belga) 
4. Michael Matthews (ausztrál) 
5. Giacomo Nizzolo (olasz) 
6. Edvald Boasson Hagen (norvég) 
7. Alexander Kristoff (norvég) 
8. William Bonnet (francia) 
9. Niki Terpstra (holland) 
10. Greg Van Avermaet (belga)
 

 

Videók