"95 kilósan kezdtem el a felkészülésemet, 2 doboz cigivel és egy üveg rummal."

Előbb tudott úszni, mint járni. Élete első edzőtáborában még csak 6 éves volt. Aztán 16 éves korában valami megtört. Abbahagyta a sportot és nem érdekelte az egészsége. 10 év múlva visszatalált a vízhez. Most világbajnok. - Korok Fatimával beszélgettünk.


Korok Fatima az első magyar világbajnok a szabadtüdős mélymerülés történetében. Az eltökélt lány sztorija azonban korántsem tipikus sportolói életút.

Fatima 3 hónapos volt, amikor megtanult úszni, majd szinte egész gyermekkorát az uszodában töltötte. 6 évesen egy nyári tábor alkalmával ismerkedett meg a szinkronúszással, amit versenyszerűen űzött egészen ifjúkora kezdetéig. 16 évesen hagyta abba, és nem csak a víztől, hanem a sporttól is jóideig elszakadt.


Korok Fatima aranyérmével a nyakában érkezett szerkesztőségünkbe.

Fotó: Sport365/Erdős Géza


Bár imádta munkáját, és estéit bulik töltötték ki, mégsem érezte jól magát a bőrében. Húszas éveinek derekán egy váratlan sérülés térítette vissza a helyes útra.


Fatima szívvel-lélekkel csinálta munkáját, de egy idő után nagyon rosszul érezte magát a saját bőrében.

Videó: Sport365

Bokatörése után életmódváltásba kezdett.

Nem sokkal ezután Izraeli nyaralása alatt tapasztalta meg újra a vízben való súlytalanság érzését, ami rögtön rabul ejtette. Elhatározta, hogy elvégzi a palackos búvárkodáshoz szükséges tanfolyamokat, és oktatója lesz a sportágnak.

 Ettől kezdve minden utazását e köré szervezte, majd kiköltözött Tenerifébe. Itt ismerkedett meg a merülés másik ágával, a szabadtüdős merüléssel.


2 évvel világbajnoki címe előtt még csak 4-5 méter mélyre merült le.

Videó: Sport365

A szabadtüdős merülés alaptanfolyamát még a palackos merülés oktatói tanfolyamával együtt végezte, de már akkor tudta, ez lesz az ő útja. Alig egy évvel a világbajnokság előtt költözött Dahabba, hogy a lehető legjobb körülmények közt készülhessen. Ekkor még dohányzott, de tudta, ha eredményes szeretne lenni, le kell tennie a cigarettát.


Az első versenyszám után összetört, de másnap már nem nézett hátra.

Videó: Sport365

Fatima a világbajnokság után sem áll meg. Jövőre is szeretne ott lenni a fontos világversenyeken, így folytatja a felkészülést. Közben pedig még arra is jut ideje, hogy népszerűsítse a hazánkban kevésbé ismert sportágat, és csapatot verbuváljon maga köré.

A szabadtüdős mélymerülés világbajnokáról szóló sorozatunk következő részében az olvasók megismerkedhetnek a merülés előtt végzett különleges légzésgyakorlattal, és az is kiderül, a riporter meddig bírja egy szusszal.

Borítókép: Facebook.com/FatimaKorokFreeDiver

 

Videók