69 évet várt erre Magyarország

Újra itthon kerül megrendezésre az egyéni asztalitenisz világbajnokság.


Budapest ismét bizonyítja, hogy sportfőváros.
Április 21.-e és 28.-a között tartják Budapesten a Hungexpo területén a Liebherr 2019 ITTF Asztalitenisz Világbajnokságot.
109 ország 609 játékosa jön hozzánk a versenyre, mindkét adat az esemény közel száz éves történetének eddigi legmagasabb részvételi arányát jelzi.
 
Ezen adatok alapján a világ hatodik legnagyobb sporteseménye.
 
Olyan sztár játékosokat nézhetünk élőben, mint Ma Long, Ding Ning, Fan Zhendong, Tomokazu Harimoto, Timo Boll, Dimitrij Ovtcharov.
 
Aki kimegy a VB-re, annak lehetősége lesz magát a játékot is kipróbálni, és lesz közönségtalálkozó az aranycsapat tagjaival.
 
Korábbi cikkünkben meghallgathatod a világbajnokság hivatalos dalát is.
 
Tudtad? Asztalitenisz történelem... Érdekesség, hogy Magyarország női csapatban sosem nyert világbajnokságot, mivel a kezdeti években még nem rendezték meg ezt a versenyszámot. A legutóbbi vb-érmet viszont női csapatban szerezte Magyarország, amikor 1987-ben harmadik lett a Bátorfi Csilla, Káhn Szilvia, Nagy Krisztina, Urbán Edit összetételű együttes.
 
Magyarország az arany- (68), az ezüst- (58,5) és a bronzérmek (75,5), valamint az összes megszerzett érmek (202) számát tekintve is a második helyen áll Kína mögött az asztalitenisz-vb-k örökranglistáján.
 
Magyarország, egészen pontosan Budapest eddig háromszor rendezett világbajnokságot a sportágban (1929, 1931, 1950), vagyis az ideivel együtt e tekintetben utoléri a szintén négyszeres házigazda Párizst és Stockholmot, és már csak London marad előtte, ők ötször rendeztek.
 
Barna Viktor
(fotó: magyaroldal.co.uk)
 
Érdemes felidéznünk, hogy az első asztali tenisz világbajnokságot 1926-ban rendezték, és a kezdetekben Magyarország rendkívül sikeres volt a sportágban, elég Barna Viktorra gondolnunk, aki 1929 és 1954 között 22 világbajnoki címet szerzett, de ugyanígy a Jónyer-Gergely-Klampár trió érdemei is elévülhetetlenek, akik az 1979-es phenjani vb-n a döntőben a kínaiakat legyőzve lettek világbajnokok csapatban.
 

Itt látható interjúnkban Lajtai Kristóf versenyigazgatóval beszélgettünk, aki az esemény kabalafiguráját is bemutatja nekünk. 

2019.04.21-28. 

Videók