6 évet kapott Oscar Pistorius

A maximális 15 helyett hatot kell majd leülnie Oscar Pistoriusnak. A dél-afrikai sportolót barátnője meggyilkolásáért ítélték el.


Nem Lionel Messi volt az egyetlen, aki börtönbüntetésre ítéltek a héten a sport világában: Oscar Pistorius dél-afrikai paralimpiai bajnok futót hat év letöltendő szabadságvesztést kapott barátnője meggyilkolásáért.

Pistorius 2013. február 14-én lőtte agyon Reeva Steenkamp modellt a fürdőszoba ajtaján keresztül, mert állítása szerint betörőnek hitte, és négy golyót eresztett rá.

Elsőfokon, 2014-ben gondatlanságból elkövetett emberölésért öt év börtönt kapott, amiből kilenc hónapot ült le, majd háziőrizetet kapott. A legfelsőbb bíróság 2015 decemberében módosította a tényállást gyilkosságra. A vártnál jóval enyhébb büntetéssel sújtották Pistoriust: akár 15 évet is kaphatott volna.

Ebben szerepet játszhatott az is, hogy már megbánta tettét: Jonathan Schultz pszichológus júniusi szakvéleménye szerint Pistorius szorong, súlyos depresszióval és poszttraumatikus stresszel küzd, és emiatt a tárgyalásokon már többször is elsírta magát.

Pistorius a 2012-es londoni nyári olimpián történelmet írt azzal, hogy először jutott ki művégtagokkal rendelkező atléta az ,,épek" játékára: a 400 méteres síkfutásban az elődöntőbe jutott. Paralimpiai pályafutása során hatszor volt bajnok 100, 200 és 400 méteren.

 

Videók