40 kilót fogyott, 11 hónappal később világbajnokságon indul

Korok Fatima nem mindennapi története egyszerre felemelő és erőt adó. A súlyproblémákkal küzdő lány a sportban találta meg a kiutat. Jelenleg ő tartja a szabadtüdős merülés magyar rekordját.


Korok Fatima élete első világbajnokságára készül. A szabadtüdős merüléseket végrehajtó lány története mégsem emiatt különleges.

Fatima már egészen kicsi gyermekként beleszeretett az uszoda világába. Saját elmondása szerint több időt töltött a víz alatt úszva, mint a földön járva. 16 éves koráig versenyszerűen szinkronúszott, aztán hirtelen felhagyott a sporttal. Fiatal felnőttként idegenvezetőként és projektmenedzserként kezdett dolgozni. A huszonéves lány imádta a főváros zsongását, és sokszor nem figyelt oda magára. Cigarettázott, ivott és munkája mellett szinte gyorskajákon élt. Már 100 kg fölött volt a súlya, amikor váratlan baleset érte. 

Bokatörése rádöbbentette, hogy ha így folytatja tovább a saját vesztébe rohan. Vett egy nagy levegőt, és életmódváltásba kezdett. Ekkor úgy érezte magát, mintha egy hullámvasúton ült volna. Voltak jobb és rosszabb periódusai, mígnem újra rátalált a sportra. A szabadtüdős merülés értelmet hozott az életébe, és a mozgás segítségével lassan kezdte elfogadni önmagát.


Korok Fatima a sport segítségével újra kiegyensúlyozott. Alig egy év alatt 40 kg-ot fogyott. Most világbajnokságra készül.

Fotó: Facebook.com/FatimaKorokFreeDiver

A hobbiból aztán mindent felülíró szenvedély lett. A fiatal lány Dahabba költözött, ahol egyszererre dolgozik, tanul és edz. Mint mondja, a merülés megváltoztatta az életét, a 2 lélegzetvétel közt eltelő hosszú idő rádöbbentette milyen fontos is minden egyes levegővétel. Fatima 40 kg-ot fogyott, egészségesen él és jelenleg ő tartja a szabadtüdős merülés magyar rekordját, 71 méterrel. Ehhez a teljesítményhez több mint 2 és fél percet töltött a víz alatt, mindössze 1 lélegzettel.

A történet, már így tündérmesébe illő lenne, de a világbajnokságra való kijutás még egy csavart tartogatott Fatima számára. Ahhoz ugyanis, hogy ott tudjon lenni a Vb-n sok pénzre volt szüksége. Ezt ő maga nem tudta kigazdálkodni, de szülőfaluja összefogott érte. Az önkormányzat, a település lakói és válalkozói együtt gyűjtötték össze az útiköltség árát, így valóra vált a fiatal hölgy álma: ott lesz a franciaországi szabadtüdős merülés világbajnokságán.


Korok Fatima merülés közben.

Forrás: Youtube.com

A világbajnokság megnyitója szeptember 7-én lesz, míg az első merülésre szeptember 8-án kerül majd sor. Fatimának szerdán volt az utolsó edzése, azóta pihen, hogy a legjobb formáját tudja hozni a több, mint 140 versenyzőt felvonultató eseményen.

 

Segítségre szorul a rekordot döntő magyar sportoló

Hihetetlen eredmény után menne a vb-re, de egyedül nem megy.

Akaraterőből jeles

A szabadtüdős merülésben versenyző magyar lánnyal nem sokkal az úszás megkezdése előtt közölték nem lesz érvényes az eredménye, ő mégis rajthoz állt. Nem adja fel álmát, a sportolás öröméért bukik víz alá.

A világbajnokság állásáról és a magyar lány teljesítményéről folyamatosan beszámolunk a Sport365 oldalán.

Borítókép: Facebook.com/FatimaKorokFreeDiver

Videók