Éremesélyes magyarok - holnap indul a vizes világbajnokság
 Magyar idő szerint péntek hajnalban kezdődik a dél-koreai Kvangdzsuban a 18. vizes világbajnokság, ahol Magyar érmekért is szoríthatunk. A sportolók úszásban, műugrásban, nyíltvízi úszásban, szinkronúszásban, óriás-toronyugrásban és vízilabdában mérik össze tudásukat.

 

A nyitónapon csak szinkronúszásban és műugrásban rendeznek selejtezőket, utóbbiban ezúttal nem lesznek érdekeltek a magyarok, előbbiben viszont a Gács Boglárka, Dávid Janka páros a technikai verseny kvalifikációjában ugrik vízbe.
    A duó mellett a csapat minden számban, a technikai és a szabadprogramban, valamint a világbajnokságok történetében most debütáló - rövid, látványos, akrobatikus elemeket tartalmazó - úgynevezett highlight kűrben is medencébe ugrik. A rendkívül nehéz kvalifikációs rendszer miatt a kvótaszerzés nem elvárható a magyaroktól a világbajnokságon, ugyanakkor ez a viadal rendkívül fontos állomás az ötkarikás felkészülés, a jövő évi versenyek szempontjából.
    A világbajnokság első felében a nyíltvízi úszóktól lehet kiemelkedő eredményre számítani, közülük is elsősorban Rasovszky Kristóftól, aki mind a négy versenyszámban, 5, 10 és 25 kilométeren, valamint a csapatversenyben is szerepel majd. Mindjárt a második versenynapon a legrövidebb távon érdekelt lesz, ráadásul a szám Európa-bajnokaként az esélyesek közé tartozik. Ebben a sportágban még várat magára az első magyar világbajnoki arany: 1994-ben Rómában Kovács Rita 25 kilométeren ezüstöt szerzett, 2015-ben Kazanyban Olasz Anna is ezen a távon állhatott fel a dobogó második fokára, míg Gercsák Csaba 2011-ben Sanghajban lett harmadik ugyancsak a leghosszabb távú versenyszámban.

(Fotó: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)


    Nyíltvízi úszásban az olimpián csak 10 kilométeren rendeznek versenyt, a legtöbb kvótát most Kvangdzsuban osztják ki: mindkét nemnél az első tíz helyezett közvetlenül biztosítja helyét az ötkarikás mezőnyben.
    A férfiaknál Rasovszky mellett Székelyi Dániel indul majd ebben a számban, a nőknél pedig ott lesz ezúttal is a mezőnyben Olasz Anna, aki Kazanyban az olimpiai számban Risztov Éva mögött 11. lett - később ugyanakkor szabadkártyát kapott a riói játékokra -, majd a 25 kilométeren szerzett ezüstjével vigasztalódott. Rohács Réka ugyancsak tagja a 10 kilométeres verseny mezőnyének.
    A vízilabdázók számára a csoportkörben az első hely megszerzése a cél, mert az közvetlenül negyeddöntős folytatást ér, ezáltal hosszabb pihenőt jelent.
    A férfiaknál Märcz Tamás együttesének ehhez várhatóan az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolokat kell legyőznie, mivel Új-Zéland, valamint a Dél-afrikai Köztársaság csapata a papírforma alapján nem okozhat gondot. A legutóbbi, hazai rendezésű világbajnokságon ezüstéremmel bemutatkozó szakember a felkészülés során bővebb kerettel dolgozott, és szinte a teljes mostani csapat kihagyta a világliga belgrádi szuperdöntőjét, azaz a gárda hosszú időig tudott készülni a világbajnokságra.

 

(Fotó: Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images)


    A nőknél már jóval nehezebb dolguk lesz a magyaroknak, ugyanis a házigazda dél-koreaiak mellett Kanadával és Oroszországgal találkoznak. A tengerentúliak két éve a margitszigeti negyeddöntőben legyőzték Bíró Attila együttesét, ugyanakkor a közelmúltban a Duna Arénában rendezett világliga szuperdöntőben a magyarok diadalmaskodtak. Az oroszokkal rendszeresen kiélezett csatákat vív a válogatott, a világligában az oroszok nyertek legutóbb.
    A férfiaknál kettő, a nőknél egy olimpiai kvótát osztanak ki, a két olimpiai bajnok, Szerbia és az Egyesült Államok a világligában aratott sikerével már biztosította helyét a tokiói mezőnyben.
    "Nagy öröm lenne számunkra, ha mind a férfi, mind a női vonalon sikerülne megszereznünk az olimpiai kvótát. Mi mindent ennek rendeltünk alá, azért dolgozunk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk a csapataink számára" - nyilatkozta Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

 

(Fotó:Tom Pennington/Getty Images)


    Az úszók hagyományosan a viadal második felében szerepelnek: a hétszeres világbajnok Hosszú Katinka ezúttal is favoritként ugrik majd medencébe 200 és 400 méter vegyesen, és a többi számában (100 és 200 m hát, 200 m gyors) is jó esélye van a dobogóra állni, míg Milák Kristóf - aki két évvel ezelőtt Budapesten a 100 méter pillangón szerzett ezüstjével robbant a nemzetközi élmezőnybe - a 200 méter pillangó világranglista-vezetőjeként érhet fel a csúcsra 19 évesen. Sós Csaba szövetségi kapitány korábban úgy nyilatkozott, négy-öt éremre számít.
    A kvangdzsui világbajnokság sportdiplomáciai szempontból is fontos, ugyanis a tervek szerint jövő vasárnap hirdeti ki a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a 2025-ös és a 2027-es világbajnokság helyszínét. Ezek közül az egyikre Magyarország is eséllyel pályázik.
    A dél-koreai vb-t 12. és 28. között rendezik meg.

(Borítókép: Lintao Zhang/Getty Images)

Videók