Trianon emlékére futja körbe Magyarországot

Juhos Gábor különleges kihívással emlékezik a 100. évfordulóra.


Különleges kihívásra készül Juhos Gábor a Trianon 100. évfordulójára emlékezve. A maratonista ezúttal Magyarország körbeszaladásnak vág neki. A tervéről társoldalunk készített összeállítást, amit most változtatások nélkül közlünk.

A SportHatárokNélkül.hu olvasói számára nem ismeretlen Juhos Gábor maratonfutó neve, akit a Kárpát-medence szerte nagyon sok magyar ismer már, hisz vagy elszaladt előttük, vagy akár együtt is szaladtak már vele valamilyen nemes cél érdekében.

Gábort évek óta a magyarság “futó prófétájaként” ismerik az anyaországban és az elcsatolt területeken, hiszen több mint kétszáz maratoni távot lefutott már az elmúlt évek során, legtöbbször a magyarság jelenlegi helyzetének érdekében, hogy felhívja az emberek figyelmét valamelyik sorsdöntő ügyünk fontosságára. A Kárpát-medence minden szegletét beszaladva elvitte magával azokat az értékeket és üzeneteket melyekben hisz és fontosnak tart.

Június 4-én, azaz ma délután Gábor ismét futócipőt húz a lábára, és útra kell, hogy a Trianoni “békediktátum” 100. évfordulója alkalmából körbeszaladja az anyaországot.


Okos Márton és Juhos Gábor párizsi zarándokútja 1989-ben.

Az alapötlet megszületése úgy három éve fogant Gábor fejében, első hőstetteire emlékezve. Gábor 1989-ben Okos Márton barátjával tiltakozó zarándokútra indult Budapesről Párizsba. Céljuk a romániai kisebbségelnyomás- és mintegy 2000 erdélyi falu lerombolásának terve ellen való tiltakozás volt.

“Hátunkon a zsákunk, zsákunkban a házunk, így masíroztunk végig Európán a figyelem felkeltésének szándékával. Sikerült.” – emlékezett vissza Gábor.

Ennek az alkalomnak a 30. évfordulójára szeretett volna méltó módon megemlékezni, majd egy barátja meggyőzte, hogy a “nagy dobással” várjon még egy évet, és időzítse a Trianoni béke 100. évfordulójára.

Gábor fejében megszületett a tökéletes terv mely így hangzott tavaly decemberben, a Menyőből az angyal (ez volt a híressé vált megnevezése a ’89-es szabadító Karácsonynak a Menyből az angyal című ének után) Negyedmaratonon folytatott beszélgetésünkkor:

“amatőr maratonfutói pályafutásomra a trianoni békediktátum aláírásának 100-ik gyászos évfordulója okán fogom felhelyezni a koronát elfutva Versailles (Trianon palotától) Erdély történelmi fővárosába, Kolozsvárra, amely táv véletlenszerűen (?!) 1920 km. Ezt Gergely Balázs barátommal duettben fogjuk előadni június negyedikei premierrel 45 napon át, Európa színpadán, ahol képletesen egy hosszú fűzért kifeszítve, sok-sok kapcsolódó eseményt akasztunk rá remélhetőleg számos „színésztárs” közreműködésével. ”.

Igen ám, Trianoni maratonsorozat véghezvitelébe sajnos az élet és a koronajárvány is beleszólt, miután lezárták a határokat. Így született meg a B terv. A cikk folytatása itt.

Borítókép és fotó: Facebook.com/Juhos Gábor


Videók