Autóbalesetben elhunyt a maratoni világcsúcstartó

Kiptum világrekordját csak a múlt héten ratifikálták.


A maratoni világcsúcstartó Kelvin Kiptum mindössze 24 éves korában meghalt egy balesetben szülőföldjén, Kenyában.

A 2023-as London Maraton győztesének edzője, Gervais Hakizimana szintén meghalt az autóbalesetben, míg egy harmadik személyt kórházba szállítottak.

Raila Odinga, Kenya miniszterelnöke is megszólalt: „Lesújtó hírek, mivel egy figyelemre méltó egyéniség, Kelvin Kiptum, világrekorder és kenyai atlétikai ikon elvesztését gyászoljuk. Edzőjével együtt tragikus módon ma este egy balesetben hunytak el. Nemzetünk egy igazi hős mélységes elvesztését gyászolja”.

A baleset helyi idő szerint este 11 órakor történt a délnyugat-kenyai Eldoret és Kaptagat közötti úton.

Kiptum 2023 októberében a chicagói maratonon új maratoni világrekordot állított fel két óra 35 másodperces idővel. Korábban, áprilisban a London Marathonon is új rekordot állított fel, két óra, egy perc és 25 másodpercet.

Kiptum októberi rekordját csak a múlt héten ratifikálta az atlétikai világszervezet, és a sztár már korábban bejelentette, hogy áprilisban a hollandiai Rotterdamban megpróbál első emberként két óra alatt lefutni egy maratont.

Az atlétikai világszervezet elnöke, Sebastian Coe így reagált a hírre: „Megdöbbenéssel és mély szomorúsággal értesültünk Kelvin Kiptum és edzője, Gervais Hakizimana lesújtó veszteségéről. Az egész atlétikai világ nevében őszinte részvétünket fejezzük ki családjuknak, barátaiknak, csapattársaiknak és a kenyai nemzetnek.”

„Egy hihetetlen sportoló, aki hihetetlen örökséget hagyott maga után, nagyon fog hiányozni nekünk.” – tette hozzá Coe.

Borítókép: Michael Reaves/Getty Images

Videók