Tovább dagad az orosz doppingbotrány

A budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) ideiglenesen felfüggesztette hét orosz súlyemelő versenyzési jogát, alig pár nappal azután, hogy öt oroszt hasonlóképpen elmarasztalt doppingolás miatt.


Az orosz hírügynökség augusztus 16-i jelentése szerint a hét sportoló ellen a doppingtilalmi szabályok megsértése miatt azon adatok alapján folyik vizsgálat, amelyekről a moszkvai antidopping-laboratórium értesítette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA).


A felfüggesztett emelők: a világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes Dmitrij Lapikov, az Eb-második Csingiz Moguskov, az Európa-bajnok Adam Maligov, az Universiade-harmadik Magomed Abujev, az Eb-ezüstérmes Makszim Sejko, a háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnoknő Nagyezsda Jevsztyuhina és az Eb-második Julija Konovalova.


A világbajnoki ezüstérmes  Dmitrij Lapikov is az eltiltott versenyzők között van.

Fotó: Shaun Botterill/Getty Images

A hét elején  az IWF öt orosz súlyemelő felfüggesztését jelentette be, a lépésre a WADA adatai alapján került sor.

"Az IWF sajnálja, hogy ismét doppingesetek történtek a súlyemelésben. De továbbra is mindent megteszünk, ahogy a múltban is, hogy minden doppingesetnek a végére járjunk. Különösen, ha a bizonyítékok olyan partnertől származnak, mint a WADA"
- nyilatkozott Aján Tamás, az IWF elnöke.

Az öt érintett orosz: a vb-érmes, kétszeres Eb-győztes David Bedzsanjan, a kétszeres Európa-bajnok Oleg Csen, a két vb-t és két Eb-t nyert Ruszlan Albegov, az Európa-bajnoki második Jegor Klimonov, továbbá a világ- és Európa-bajnoknő Tyima Turjeva.

Borítókép: GettyImages.com

 

Videók