Törlik az olimpiai láng kiállítást

A japán miniszterelnök rendkívüli állapotot hirdetett ki.


Megszakítják az olimpiai láng fukusimai kiállítását, miután kedden hét prefektúrában rendkívüli állapotot hirdetett ki Abe Sindzó japán miniszterelnök, hogy megfékezze az új koronavírus terjedését.

A járvány miatt jövő évre halasztott tokiói játékok szervezőbizottsága úgy tervezte, hogy az érdeklődők április végéig megtekinthetik az ötkarikás esemény egyik jelképét, amelyet a fukusimai labdarúgóbázison állítottak ki egy héttel ezelőtt. Eddig a 2011-es nukleáris katasztrófa idején egészségügyi központként működő létesítménybe korlátozottan engedték be a látogatókat délelőtt 9 és délután 4 óra között, és mindenkinek kötelező volt a maszk, valamint a kesztyű viselete. A lángról lehetett fotókat is készíteni.

A keddi bejelentés után azonban a szervezők közölték: törlik a kiállítást és mindenkit arra ösztönöznek, hogy maradjon otthon.

A láng március 12-én lobbant fel az ókori játékok helyszínén, Olümpiában, a japánok március 19-én vették át a fáklyát, amely másnap érkezett meg Japánba. A játékok halasztásáról szóló március 24-i döntés után a szervezők bejelentették, hogy a váltófutást törlik, de az olimpia jelképe marad Japánban a remény szimbólumaként. Később Fukusimából átszállítják a fővárosba, ahol a városközpontban egy biztonsági lámpásban lesz, olyan helyen, ahol nem vonz nagy tömegeket.

Borítókép: Viola Kam/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
 

Videók