Tokió 2020: Tollaslabdából is esélyesek vagyunk a kijutásra

Sárosi Laura és Krausz Gergely is ott lehet az olimpián.


Tollaslabdában a férfiaknál és nőknél is van esély arra, hogy lesz magyar résztvevő a tokiói olimpián.

A magyar szövetség (MTLSZ) elnöke, Csorba József arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az aktuális ranglisták alapján a riói olimpikon Sárosi Laura (a rangsorban 37.) és Krausz Gergely (39.) esetében is valószínűsíthető a kijutás.

Leszögezte: a vegyes párosok és az egynemű párosok kvalifikációs listái, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabadkártyái ugyanakkor befolyásolhatják a ranglistáról kvótát szerző egyéni versenyzők számát.

Sárosival együtt eddig öt magyar tollaslabdázó szerepelt az ötkarikás játékokon: 1992-ben egyesben Dakó Andrea, Fórián Csilla és Harsági Andrea, míg párosban a Dakó-Fórián kettős indult. Négy évvel később, Atlantában Ódor Andrea képviselte a magyar színeket. Magyar férfi tollaslabdázó még nem szerepelt olimpián.

TOLLASLABDA

Összlétszám: 172 játékos, 86 férfi és 86 nő
Versenyszámok: férfi és női egyes (38-38 fő), továbbá férfi, női és vegyes páros (16-16 duó)
Indítható versenyzők egy országból: számonként 2 egyéni versenyző és 2 páros

Kvalifikációs rend:
A tollaslabdázók olimpiai kvalifikációs rendszere megegyezik a 2016-ossal, ezúttal is egyéves időszakban találnak gazdára a helyek. A 2019. április 29. és 2020. április 26. között zajló kvalifikációs időszakot követően a 2020. április 30-i világranglista első 16-16 helyezettje kap egyesben kvótát - nemzetenként maximum 2 tollaslabdázó -, a lista 17. helyétől nemzetenként 1-1 játékossal és a japán indulóval töltik fel 38-asra a két mezőnyt. A nemzetközi szövetség ezen felül 3-3 szabadkártyát oszthat ki úgy, hogy mind az öt kontinensről legyen versenyző az olimpiai indulók között.
A számonként 16 páros kvótát hasonló szisztéma alapján osztják ki. Egy ország akkor indíthat két duót, ha azok mindegyik tagja a legjobb nyolcban szerepel.

Borítókép: GettyImages

Videók