Szerdán megkezdődik a súlyemelő-világbajnokság Thaiföldön

Ez még kevésbé meglepő. Az már annál inkább, hogy egyetlen hazai versenyző sem indulhat a 2019-ben előforduló doppingesetek miatt.


Szerdától tíz napon át versengenek a világ legerősebb emberei a thaiföldi Pattaya Cityben, az idei súlyemelő világbajnokságon, amelyen négy magyar versenyző is szerencsét próbál.
A pontos részvételi adatokra csak a hivatalos létszámellenőrzésen, az úgynevezett verifikáción derül fény, az azonban már az előnevezésekből látszik, hogy hatalmas mezőny indul a tíz férfi és tíz női súlycsoportban. Bár nyilván csökkenni fog a létszám az ilyenkor rendre előforduló visszalépések miatt, a jelentkezések alapján a 2019-es vb akár rekordot is hozhat mind a versenyzők, mind a résztvevő országok számát illetően, mivel a sportág nemzetközi szövetsége, az Aján Tamás elnökölte IWF 105 tagszövetsége több mint hétszáz súlyemelő nevét adta le a szervezőknek.
 
 
A thaiföldi világbajnokság mindenesetre egy különlegességgel már a start előtt szolgált: a vendéglátó ország tudniillik egyetlen versenyzőjét sem indíthatja Pattayában, a súlyemelői körében előfordult idei nagyszámú doppingeset miatt. Az IWF elnöksége ahhoz hozzájárult, hogy a vb rendezője Thaiföld maradjon, de a versenypódiumon nem lesz hazai sportoló. Ez többek között azt jelenti, hogy három női kategóriában eleve kizárt a címvédés, ahol a 2018-as világbajnokságon thai győztest avattak.
 
 
Az összesen húsz súlycsoportban azért bőséggel előfordulhat "ismétlés", mivel az előnevezési lista szerint a tavalyi ashgabati vb 10 férfi kategóriagyőztese közül nyolc a thaiföldi vb-n is ott lesz, a női címvédők közül pedig hatan jelezték részvételüket a tokiói olimpiai kvalifikációs sorozat kiemelkedő állomásának számító 2019-es vébén. Sportágtörténeti fejlemény színhelye is lehet Pattaya City: Irán első alkalommal női súlyemelőket is nevezett a sportági csúcsviadalra. Amelyen, ha hiánytalanul megjelennek, a 2016-os riói olimpia bajnokai közül négy férfi, s három nő is indul.
 
 
A magyar színeket négyen képviselik Thaiföldön, hárman a rutinosabbak közé számítanak, egyikük pedig a tinédzser korosztályt reprezentálja. A 35 éves Szuromi Tímea (BKV Előre), aki az ez évi Eb-n 12.-ként végzett, a 81 kg-ban szerepel. A 30 éves Magát Krisztina (Testvériség SE), aki 2018-ban Európa-bajnoki ezüstérmes és világbajnoki 12. volt, továbbá a 18 éves, az idei felnőtt Eb-n hetedik Boros Viktória (Haladás VSE) egyformán a 87 kilósok között igyekszik helytállni, míg a férfimezőny egyetlen magyarjaként a 33 éves ólomsúlyú, tavaly Eb-bronzérmes, vb-10. szegedi Nagy Péter próbál minél több "segédpontot" szerezni ahhoz, hogy tovább erősítse pozícióját a világranglistán a plusz 109 kilogrammban. A tokiói olimpiára már nem az országok kvalifikálnak, hanem egyénileg lehet rajtjogot szerezni, az ötkarikás kvótához a kategóriánkénti rangsorban az első 13 között kell ott lenni a jövő április végi záráskor.
 
 
Fotók: Facebook/International Weightlifting Federation, Facebook/Nagy Péter súlyemelő

Videók