Stabilizálódott Zanardi állapota

A paralimpiai bajnokot Pádovába szállították, ott folytatja a rehabilitációt.


Milánóból Pádovába szállították át Alessandro Zanardi autóversenyzőt és paralimpiai bajnokot, aki június 19-én elszenvedett balesete óta számos műtéten esett át.

A milánói San Raffaele kórház szombaton azt közölte, az 54 esztendős sportember állapota fizikai és idegrendszeri szempontból is stabilizálódott, így az otthonához és családjához közelebb eső pádovai intézménybe folytathatja felépülését.

Az olasz Zanardi június 19-én szenvedett balesetet, amikor kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal részt vett egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen. Amikor áttért a másik sávba, összeütközött egy szembejövő teherautóval, leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett. A baleset után helikopterrel kórházba szállították, ahol lélegeztetőgépen volt és mesterséges kómában tartották. Azóta több stabilizáló műtéten is átesett, operálták az arcát és a koponyáját is.

Zanardi ismert autóversenyzőként 2001-ben egy németországi viadalon olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. A saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett. Ezt követően talált új kihívásként a kézihajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt pedig 2016-ban Rióban. 

Borítókép: Mauro Ujetto/NurPhoto via Getty Images

Videók