Rövid időre őrizetbe vették a világbajnok síakrobatát

Bírságot szabtak ki rá, majd szabadon engedték Aljakszandra Romanovszkaját.


Rövid időre őrizetbe vették, majd bírság kiszabását követően szabadon engedték Aljakszandra Romanovszkaja világbajnok fehérorosz síakrobatát.

A 25 éves sportolót szerdán, minszki edzése után vették őrizetbe - jelentette csütörtökön a helyi Sportszolidarítási Alapítvány (BSSF). Romanovszkaja - akit hazájában 2019-ben az év női sportolójának választottak - az elmúlt hónapokban bírálta Aljakszandr Lukasenka elnök politikáját. A BSSF szerint a két évvel ezelőtt vb-aranyat szerzett és a februári pekingi olimpiára készülő síakrobatát jogsértéssel vádolták, és több mint 1000 dollárnak megfelelő összegű bírsággal sújtották.

A minszki rendőrség megerősítette, hogy a versenyzőt őrizetbe vették, de nem közölt további részleteket. A belügyminisztérium illetékesei egyelőre nem nyilatkoztak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vizsgálja a helyzetet, és információkat kért a Fehérorosz Olimpiai Bizottságtól.

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást ismét az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem ismeri el Lukasenka választási győzelmét, és büntetőintézkedéseket vezetett be az országgal szemben. A Lukasenka rendszerével szemben álló Sportszolidaritási Alapítvány jelentése szerint az országban sok ellenzéki szimpatizáns sportolót ért atrocitás politikai nézetei miatt, többen börtönbe is kerültek.

Borítókép: Dustin Satloff/Getty Images

Videók