Elképesztő magyar eredmény sakkban, még rekordot is döntött Rapport

Élete formájában játszik Rapport Richárd


Rapport Richárd a sakkozók stavangeri szuperversenyének keddi hetedik fordulójában a világos bábukat vezetve nyert a torna korábbi kétszeres győztese, az orosz Szergej Karjakin ellen a viadal honlapjának beszámolója szerint. Rapport erejét és formáját jól mutatja, hogy ellenfele világbajnoki döntős is volt már. 

A magyar nagymester ezzel nem csupán első helyét erősítette meg, s áll 15,5 pontjával az élen a hat klasszis játékost felvonultató viadalon, hanem új csúcsot is felállított.

Rapport eddigi teljesítményével, a klasszikus partikat tekintve a keddi sikere révén már 15,5 pontnál tart, ezzel - a nemzetisport.hu beszámolója szerint - pedig megdöntötte az eddigi 2763-as magyar értékszám-rekordot, amelyet Lékó Péterrel közösen tartott ez év februárja óta. Ezt a pontszámot egyébként 2005-ben, vagyis 16 éve érte el Lékó Péter. 

A Rapport által elért csúcs pillanatnyilag 2778 pont, s ezt akár még tovább is növelheti a tornán hátralévő három fordulóban. A 2778-as pontszám a világ 6. helyét jelenti. Elképesztő magyar siker!

A péntekig tartó norvégiai szuperversenyen mindenki kétszer találkozik mindenkivel, és a tíz forduló alapján hirdetnek végeredményt. Rapport szerdán, a nyolcadik körben a norvégok világbajnoki címvédője, Magnus Carlsen ellen ül asztalhoz. Ez a forduló akár döntő is lehet a világbajnok és világelső Magnus Carlsen és Rapport között. A norvég vezetheti a világos bábukat.

A norvégiai szuperversenyen Polgár Judit is a helyszínen tartózkodik, minden idők legjobb női játékosa az egyik szakkommentátor.

Rapport RichárdRapport Richárd, gyerekkora óta a sakk az élete 
Fotó: Facebook/Rapport Richárd


Magyar nemzetközi sakknagymester, sakkolimpiai ezüstérmes, csapatban Európa-bajnoki bronzérmes, magyar bajnok (2017), U20-as világbajnoki ezüstérmes (holtversenyben az 1. helyezettel), U18-as csapat Európa-bajnoki bronzérmes, U10-es Európai Unió bajnok.


A szemfüles fotós, Max Avdeev észrevette, hogy Richárd életében nem minden fekete-fehér
Fotó: Facebook/Rapport Richárd, Max Avdeev
 


Egyike annak az öt magyar sakkozónak, aki átlépte a 2700 Élő-pontos szupernagymesteri határt, és 2021. februárban elért 2763 pontjával a sakkozók örökranglistája 32. helyén állt, beérve a legmagasabb magyar Élő-pontszámot elért Lékó Péter eredményét. A jelenleg is zajló versennyel egész biztosan az első tízbe fog beérni a magyar Nagymester. 2017 novemberétől folyamatosan vezeti a magyar ranglistát.

 

Borítókép: twitter.com/RapportRichard

Videók