Portugáliában kezdik meg az olimpiai felkészülést a brazil sportolók

16 sportág képviselői utaznak el az edzőtáborba.


A jövő hét végétől kezdve csoportokban összesen kétszáz élsportolót küld portugáliai edzőtáborokba a Brazil Olimpiai Bizottság (COB), miután a legjobbaknak a koronavírus-járvány miatt odahaza nincs lehetőségük megfelelően készülni a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpiára.

A COB azután jelentette be az európai tréningsorozat megkezdését, hogy a portugál kormány igent mondott a brazil kérésre.

Az olimpiai bizottság közleménye szerint a dél-amerikai küldöttség valamennyi tagját még odahaza, 72 órával az indulás előtt tesztelik, és csakis a negatív eredményt produkálók utazhatnak.

Megérkezésükkor az eljárást megismétlik, s valamennyiüket izolálják 48 órára, amíg az eredmények ismertté válnak.


A költésgeket a Brazil Olimpiai bizottság állja majd.

Fotó: Bruna Prado/Getty Images

A COB honlapjának híre szerint a 16 sportágat képviselő brazil olimpikonok közül az első turnusban ökölvívók, tornászok, cselgáncsozók, műúszók és úszók érkeznek.

A négy edzőtáborban zajló felkészülési program pénzügyi hátterét a COB biztosítja a repülőjegyek kifizetésével, illetve a szállás és ellátás költségeinek fedezésével.

Portugália kivételesen annak ellenére járult hozzá a dél-amerikai kontingens beengedéséhez, hogy az EU-hatóságok megszigorították kívülállók Európai Unióba való belépését. A világ országai közül az Egyesült Államok után Brazília a második, ahol eddig a legtöbb koronavírusos megbetegedést (1,8 millió) és halálesetet (70 ezer) regisztrálták, s a helyzet változatlanul roppant súlyos.

Borítókép: Xavier Laine/Getty Images

Videók