Minden sportsiker mögött áll egy edző

Egy-egy kiemelkedő eredmény elérésekor egy egész ország ünnepli a sportolókat, edzőik azonban kevesebbet kapnak a reflektorfényből. Fontos, hogy őket se felejtsük el, hiszen nélkülük a legkiválóbbak sem tartanának ott, ahol tartanak. Ma őket ünnepeljük.


Az Európai Unió kezdeményezésére szeptember 25-e világszerte az Edzők Napja. A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Edzők Társasága is és szeptember 25-ét a Magyar Edzők Napjának nyilvánította.

Egy edzőnek nem csak fel kell építenie a sportolója edzésprogramját, de jó pedagógusnak is kell lenni. A jó tréner nem csak kihozza a maximumot edzettjéből, hanem képes arra, hogy tanítványa minden rezdülését figyelve alkalmazkodjon annak igényeihez. Ahhoz, hogy valaki a csúcsra jusson edzőként számos képesség bitokában kell lennie. A fáradhatatlan munka megtérülése nem mindig látványos. A mai nap éppen ezért a sportolók mögött álló edzőkről szól, hiszen nélkülük sokkal kevesebbre lennének képesek még a legjobbak is.

Az Edzők Napját az Európai Sporthét keretein belül ünnepeljük. A kampányt az Európai Sporthét finn koordinátora kezdeményezte abból az alkalomból, hogy 2019. július 1. és december 31. között Finnország töltötte be az Európai Unió elnöki tisztét. Ehhez a finn kezdeményezéshez csatlakozott a MET és számos EU tagállam is.

A tavaly még csak európai mozgalom 2020-ra már globális szintre lépett, így idén a mai napon már a világ szinte minden pontján megünneplik az edzőket.

A MET a jeles alkalomból egy kampányt indított, amiben arra kérte a magyar sportolókat, hogy egy kép és néhány sor, vagy egy rövid videó segítségével mondják el közösségi oldalaikon, hogy ők mit köszönhetnek trénerüknek.

Az akció tavaly a vártnál is nagyobb sikert aratott: több mint 3500-an csatlakoztak hozzá, és összesen 35 000 embert értek el vele. Idén a Magyar Edzők Társaságának az a célja, hogy megduplázza ezt az aktivitást, és a kisfilmeket elnézve jó úton haladnak ebben.

A jeles alkalomból ismert sportolók, és kisebb sportegyesületek posztjaiból is válogattunk, hiszen a sport mindenkié, és minden siker mögött ott áll egy edző is.

A világbajnok úszó Kapás Boglárka már napokkal ezelőtt videóüzenetben köszöntötte Virth Balázst. Bogi elmondta, hogy nemcsak a közösen elért eredményeik miatt tartja jó edzőnek Balázs, hanem azért is, mert minden nap figyel rá, hogy mire van szüksége. Hozzátette, edzője újra és újra képes vele megszerettetni a sportágát.

Az öttusázó Földházi Zsófia nem volt könnyű helyzetben, hiszen sportága specialitása miatt egyszerre több szakemberrel is dolgozik. Az Európa-bajnok sportoló éppen ezért egy montázzsal készült edzői számára. A képekből az is kitűnik, hogy az edzői munka nem mindig a szigorról szól.

Csipes Tamara sincs szokványos helyzetben, hiszen az ő edzője egyben az édesapja is. Az olimpiai bajnok kajakos elfogultság nélkül próbálta meg összeszedni azt, hogy miért tartja apukáját kiváló trénernek. Kiemelte, hogy Csipes ferenc tűzbe menne a versenyzőiért. Amellett, hogy érvekkel meggyőzhető, kemény is, és akkor is behajtja a kötelező feladatokat, és maximumot követel versenyzőjétől, ha az éppen a lánya.

A Szegedi Vízispot Egyesület egyik fiatal versenyzője egy képen foglalta össze mindazt amit a sport és az edzői adtak számára. Ehhez tényleg nem kell mit hozzáfűzni.

A parasportoló Szvitacs Alexandra csak ennyit írt fényképéhez: Együtt léptünk rá az útra, és együtt is megyünk végig, hiszen a célunk közös!

Borítókép: Facebook.com/BudapestiHonvédSporegyesület

Videók