Lőrincz Viktor elődöntős a kazahsztáni birkózó világbajnokságon

A 87 kilogrammos súlycsoportban Lőrincz a legjobb tizenhat között a kirgiz Azisbekovot, a negyeddöntőben kínai ellenfelét múlta felül. Kiss Balázs a 32 között kikapott, és a vigaszágban reménykedhet.


Lőrincz Viktor (87 kg) látványos tusgyőzelemmel bejutott a legjobb nyolc közé, így már csak egy lépcsőre van az elődöntőtől és ezzel az olimpiai kvótától Kazahsztánban, a nur-szultani kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. Kiss Balázs kikapott a 32 között. Lőrincz Viktor, a Budapest Honvéd Európa-bajnok kötöttfogásúja első meccsét kevesebb mint két perc alatt nyerte meg technikai tussal, és bár a kirgiz Atabek Azisbekov ellen hasonlóan gyors sikerre nem lehetett számítani, győzelemre mindenképpen.
 
 
Lőrincz a találkozó elejétől jobban birkózott riválisánál, akit másfél perc után le is küldtek passzivitás miatt (1-0), lentről pedig a magyar megpörgette őt. A kétszeres vb-bronzérmes ezek után újabb pörgetésbe kezdett, ám akciójáról lefordult a kirgiz és mögé került, így 3-1-ről folytatódott a küzdelem. Azisbekov a folytatásban hátránya ellenére sem tudott irányítani, a szünetig Lőrincz uralta a szőnyeget, majd utána is. A mérkőzésvezető többször biztatta aktívabb küzdelemre Azisbekovot, akinek viszont láthatóan nem volt ereje erre, minden energiáját arra fordította, hogy a talpán maradjon. Ez az ötödik perc végéig sikerült csak neki, akkor Lőrincz egyszerűen letekerte, Azisbekov pedig a hátára esett és kiterült a szőnyegen. A tust ugyan a kirgiz még vitatta, mondván a magyar a lábát használva dobta őt meg, ám a felvételek bizonyították, hogy tiszta volt az akció, így Lőrincz készülhet a negyeddöntőre. Az elődöntőért és ezzel az olimpiai kvótáért a kínai Na Csün-csiét kell legyőznie.
 
 
Kiss Balázs az osztrák Gastl elleni sikere után a kirobbanó formában lévő Gabriel Rosillóval találkozott, aki ellen addig volt kiegyenlített a küzdelem, amíg állásban küzdöttek a felek. A második percben aztán a BVSC 2009-es világbajnokát küldték parterhelyzetbe, a kubai pedig már csak akkor engedte felállni, amikor meglett számára a technikai tushoz szükséges különbség. Rosillo pörgetett, majd nagy ívben dobott, végül újra pörgetett (9-0), így kevesebb mint két perc alatt győzött. Kiss a hétfői vigaszági folytatásban még bízhat, ehhez a kubai döntőbe jutására van szükség. 
 
FRISSÍTÉS: Lőrincz Viktor elődöntős, ezzel olimpiai kvótás a kazahsztáni világbajnokságon! A Budapest Honvéd Európa-bajnoka vasárnap előbb türkmén, majd kirgiz ellenfelet győzött le könnyedén, a negyeddöntőben pedig a kínai Na Csün-csiét verte 3-1-re. A kazahsztáni vb-n minden olimpiai kategóriában hat versenyző szerez országának kvótát, Lőrincz pedig az elődöntőbe kerülésével már legrosszabb esetben is az ötödik helyen végez. A kétszeres vb-harmadik, ceglédi születésű sportoló - aki ezzel az első magyar tokiói kvótás birkózó - a közép-európai idő szerint 14 órakor kezdődő esti programban az üzbég Rusztam Asakalov ellen lép szőnyegre a fináléért.
 
Fotók: Magyar Birkózó Szövetség honlapja és Facebook-oldala
 

Videók