Lezárult az orosz súlyemelők ügyében évek óta húzódó fegyelmi eljárás

Megszületett a hivatalos döntés.


Hivatalosan is lezárult az az évek óta húzódó fegyelmi eljárás, amely doppinghasználat miatt három, egyformán vb- és Eb-érmes orosz súlyemelő ellen indult.

A TASZSZ híre szerint a friss döntés értelmében négy-négy évre tiltotta el a nemzetközi szövetség (IWF) a 69 kilogrammosok között háromszoros világbajnoki ezüstérmes Oleg Csent és a 105 kg-ban kétszeres vb-második David Bedzsanjant, akiknek 2015-ös mintájában anabolikus szteroidokat mutattak ki.

Versenyzési jogukat 2019 augusztusában függesztették fel, a Csenre kirótt fegyelmi büntetés idén november 15-ig, a hozzá hasonlóan kétszeres Európa-bajnok Bedzsanjané pedig december 9-ig szól.

A harmadik lezárt ügy főszereplője a háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok Nagyezsda Jevsztyuhina, akinek esetében formálisnak tekinthető a diszkvalifikálás, egyfelől, mert eltiltása tavaly júniusban lejárt, másfelől ő időközben már visszavonult a súlyemeléstől. A versenyzőt 2016-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfosztotta a 2008-as pekingi olimpián 75 kg-ban nyert bronzérmétől, mivel a kínai ötkarikás játékokon adott mintájának utólagos elemzése pozitív eredményt hozott.

Borítókép: GettyImages

Videók