Koronavírus: lemondta edzőtáborát a magyar evezős válogatott

A csapat nagy része nem utazik el Sabaudiába, de van olyan is, aki vállalja a kockázatot.


A koronavírus miatt lemondta olaszországi edzőtáborát a magyar evezős válogatott.

Hétfőtől a Rómától 80 kilométerre délre, a Tirrén-tenger partján lévő Sabaudia biztosított volna helyszínt a három hetes edzőtábornak és válogató versenynek. A Magyar Evezős Szövetség elnöksége kedden határozott arról, hogy a tizennyolc kerettag és edzőik a melegvízi edzőtábor helyett hétfőtől a Maty-éren folytatják a felkészülést az olimpiai pótkvalifikációs versenyekre.

„A határok még nincsenek lezárva, a fokozottan fertőzött területeken csak át kellene utaznunk, azonban az edzőtábort három hétre terveztük, ami már fokozott kockázatot jelent, részben azért, mert hazaérkezésünket követően két hét karanténba kellene vonulni a versenyzőinknek, ami felborítaná a felkészülésüket” – tájékoztatott Szierer János szövetségi kapitány.

„Szerencsére az időjárás megengedi, hogy itthon is tudjunk evezni, hétfőtől Szegeden, a Maty-éren készülünk, reményeink szerint jövő hétvégén ott tartjuk meg tesztjeinket és meghívásos válogatónkat férfi és női egypárevezősben”.


A válogatott a Maty-éren készül majd.

Fotó:MTI

Evezőseink sajnos nem szereztek olimpiai kvótát tavaly, így április végén az európai pótkvalifikációs, majd májusban Luzernben a végső regattán harcolhatják ki a tokiói részvételt.

„Férfi egypárevezősben nyolc aspiráns van, ebből négynek van reális esélye, a többiek tesztként állnak rajthoz, női egypárevezősben négy jelölt között kell dönteni. Az európai pótkvalifikáció programjában a férfi és női könnyűsúlyú kétpárevezős is szerepel, utóbbiban egy egységünk van (Polivka Dóra, Abyd Syham). A férfi könnyűsúlyú kétpárt november óta tesztelgetjük, két csapatunk van: a kijelölt egység Tamás Bence, Furkó Kálmán páros, kihívójuk pedig a Forrai Dávid, Szabó Bence egység”.

A Molnár Zoltán edző vezetésével készülő Gadányi Zoltána és Preil Vivien, valamint az egypárevezős Pétervári-Molnár Bendegúz vasárnap utazott Sabaudiába, ők a MESZ elnökségének döntése alapján hazatértek, ugyancsak Szegeden folytatják a felkészülést.

Saját döntése alapján továbbra is Sabaudiában készül egy héten át a paralimpiai részvételt megcélzó Pető Zsolt, aki Nagy Gábor para-szakág vezetővel tartózkodik Olaszországban.


Pető Zsolt Sabaudiában készül majd egy hetet.

Fotó: Facebook.com/MESZ

A MESZ áprilisi Velencei-tavi I. válogató versenye elsősorban az U23-as korosztályról szól majd, a májusi II. válogató pedig elsősorban arról hivatott dönteni, hogy kik utazzanak a luzerni végső pótkvalifikációs versenyre, az Eb-re és a nem olimpiai számok világbajnokságára.

A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) több jelentős versenyének is Olaszország ad otthont (I. Világkupa - Sabaudia; Európai pótkvalifikációs regatta - Varese; II. Világkupa -Varese; végső paralimpiai pótkvalifikációs regatta - Gavirate), Varese és Gavirate is a koronavírus által legsúlyosabban érintett Lombardiában fekszik. Ezzel kapcsolatos álláspontját a FISA a közeljövőben hozza nyilvánosságra.

Forrás:MESZ

Borítókép: Facebook.com/MESZ

 

Videók