Két szám után Demeter Bence a legjobb magyar Bathban

Az angliai öttusa Európa-bajnokságán a versenyzőknek nemcsak egymással, hanem az időjárással is meg kell küzdeniük.


Két szám után az ötödik helyezett Demeter Bence áll a legjobban a magyarok közül az olimpiai kvalifikációs öttusa Európa-bajnokság hagyományos versenyében.
A férfi döntő 36 fős mezőnye reggel fél kilencre már végzett is a 200 méteres úszással, az összességében négyórás vívás viszont igencsak igénybe vette a versenyzőket.
A bath-i egyetem 50 méteres medencéjében a brit James Cooke volt a leggyorsabb, ő egyedüliként került két perc alá.
A magyarok közül Marosi Ádám teljesítette a legjobb idővel a 200 métert, 2:04.92 perccel kilencedik volt, míg Kasza Róbert (2:05.96) a 13., Demeter (2:06.09) a 14., Regős Gergely pedig (2:10.10) a 29. helyen végzett a nyitószámban. A selejtezőhöz képest egyedül Kasza javított az idején.
 
Fotó: www.pentathlon.hu - Magyar Öttusa Szövetség
 
Az uszodától pár méterre lévő vívóteremben Demeter és Kasza, illetve Marosi és Regős vívott párban.
Előbbi kettős lényegesen eredményesebben haladt, sokáig mindkét versenyző pluszban állt - azaz több ellenfelét győzte le, mint amennyitől kikapott -, de a legjobban kezdő Kaszának később volt egy rossz sorozata, ezért ő éppen csak ki tudta hozni 18/17-re a végeredményét. Ráadásul egy alkalommal fegyelmezetlenség miatt megbüntették, ami tízpontos levonással járt.
Demeter viszont a vívás második felében teljesített igazán jól, így ő végül remek eredménnyel 22 győzelemmel és 13 vereséggel zárt.
 
Fotó: www.pentathlon.hu - Magyar Öttusa Szövetség
 
Marosinak és Regősnek nehezen jöttek a győzelmek - bár előbbinek a gyengébb kezdés után volt jobb időszaka is -, emiatt 15/20-szal, illetve 14/21-gyel fejezték be a körvívást, melyben az orosz Alekszandr Lifanov szerepelt a legeredményesebben 27/8-cal. Pár perccel később már következett is a bónuszvívás a lelátó előtt, egy függönnyel leválasztott részen.
Ebben a körvívásban a 36. helyezett mérkőzött meg először a 35.-kel, a győztes maradt a páston, és így haladt a sor az elsőig. Minden győzelem egy pontot ért, míg a körvívásban hatot.
Regős és Marosi nem nyert párharcot, Kasza viszont kettőt, Demeter pedig hármat is nyert. Így utóbbi végül negyedik lett vívásban, míg Kasza a 22., Marosi a 28., Regős pedig a 30. helyen végzett.
 
Fotó: www.olimpia.hu - Magyar Olimpiai Bizottság
 
Két szám után Demeter az ötödik, Kasza a 21., Marosi a 26., Regős a 31.
A lovaglást a szervezők két órával elhalasztották, mivel a tervezett időben erős, viharos széllökésekre és heves esőre lehetett számítani. Így magyar idő szerint 16 helyett 18 órakor lovagol a pályára az első versenyző a helyszínen kiosztott tájékoztatás szerint. A kombinált számra pedig emiatt 20.15-től kerül sor. 
 
 

Videók