Itt az amerikai tornász dráma

Megsérült a USA fenoménja, 29 év után nyertek újra az oroszok.


Az orosz válogatott nyerte a női tornászok csapatversenyét a tokiói olimpián, míg a kétszeres címvédő, ezúttal második amerikaiak legjobbja, Simone Biles az első szeren megsérült.

Az ötkarikás játékok egyik legnagyobb sztárját, a 24 éves Bilest az - egyébként rosszul sikerült - ugrása után a csapatorvos kísérte be az öltözőbe. A négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnok sportoló nem sokkal később a jobb combján kötéssel tért vissza, majd melegítőbe bújt, és a folytatásban csak kívülről szurkolt társainak.

Az amerikai szövetség közlése szerint az orvosi vizsgálatokon derül majd ki, pontosan mi történt Bilesszal, és egyelőre kérdéses, hogy folytathatja-e szereplését az ötkarikás játékokon.

A csapatdöntőben a két nagy rivális minden forgásnál ugyanazon a szeren tornázott, és az első kettő (ugrás és felemáskorlát) után az oroszok közel két és félpontos előnyt harcoltak ki.

Gerendán aztán az európai válogatott rontott, így a zárószer, a talaj előtt az amerikaiak nyolc tizedpontra zárkóztak. Itt azonban már nem bírták el legjobbjuk - és legjobb talajosuk - hiányát, ráadásul Jordan Chiles hibázott, így az oroszok magabiztosan győztek a férfi után a női csapatversenyben is.

Az orosz női tornászválogatott legutóbb - Független Államok Közössége néven - 1992-ben szerzett aranyérmet.

Eredmények, torna:

női csapatdöntő, olimpiai bajnok:

Orosz Olimpiai Csapat (Vlagyiszlava Urazova, Viktorija Lisztunova, Angelika Melnyikova, Lilija Ahimova) 169,528 pont
2. Egyesült Államok (Grace McCallum, Jordan Chiles, Sunisa Lee, Simone Biles) 166,096
3. Nagy-Britannia (Jessica Gadirova, Alice Kinsella, Amelie Morgan, Jennifer Gadirova) 164,096

Borítókép: Ezra Shaw/Getty Images

Videók