"Idén Túró Rudi-partival ünneplem a karácsonyt"

Korok Fatima Egyiptomban tölti a karácsonyt, de azért néhány magyaros ételt becsempész majd az ünnepi asztalra.


Korok Fatima szezonja a nehézségek ellenére jól sikerült. A magyar szabadtüdős merülő több versenyt is megnyert és saját rekordját is megdöntötte. A fiatal lány számára azonban még nem ért véget a szezon, a karácsony közeledtével sem hagyja abba az edzéseket. Két merülés közben azonban sikerült elcsípnünk, így mesélt nekünk a gyermekkori karácsonyairól, a jövő évi terveiről és arról is mi az, ami nem maradhat le az ünnepi asztalról.

- Idén nem utazol haza karácsonyra. Hogyan éled meg ezt a helyzetet?


- Vegyesek az érzéseim. Az én döntésem volt, hogy kint maradok. Ha nagyon szeretnék, akkor valahogy haza tudnék jutni, de a visszajövetelem kérdéses lenne. A karantén és a kijárási tilalom miatt ez az otthonlét amúgy sem lenne ugyanolyan. Persze szomorú vagyok, hogy nem lehetek a családommal, de az elmúlt években sem voltam otthon karácsonykor. Tavaly egy napra hazalátogattam, de 25-én hajnalban már indultam az Exatlonba. Én karácsonykor is edzek, így nem lesz olyan furcsa.

"Nemrég beszéltük az edzőtársaimmal, hogy itt észre sem lehet venni az ünnepet, hiszen nincsen se hó, se hideg. Amikor bemész az üzletekbe, nem szól karácsonyi zene, nincsenek a polcokon télapók, karácsonyfák és hóemberek, szóval nincs kifejezetten ünnepi hangulat."

- Akkor idén teljesen kizárod a karácsonyt, vagy a társaiddal azért összeültök Szenteste?

- Nem zárkózom el. Van, aki még fát is állított, bár mi nem fogunk. Összeülünk a barátaimmal, csinálunk egy finom vacsorát. Otthonról kaptam egy csomó Túró Rudit, szóval tartunk egy Túró Rudi-partit és valamilyen magyaros étellel is készülök majd.


Fatima Idén edzőtársaival tölti a karácsonyt

- Nálatok volt olyan fogás, ami sosem maradhatott le a család karácsonyi asztaláról?

- Halászlé mindig volt. Ami nagyon vicces az az, hogy én sosem szerettem, de mióta nem vagyok otthon, azóta megszerettem. Most igazán megennék egy adaggal belőle. Ezenkívül inkább a sütemények körében volt olyan, ami elmaradhatatlan. Ilyen a bejgli és a sajtos rúd.

- Elkészíted majd valamelyiket a barátaidnak?

- Amikor épp nem edzek, akkor szoktam sütni-főzni. A sajtos rudat biztosan megcsinálom. A másik nagy kedvenc a darázsfészek, szerintem azt is készítek majd.

- Sportolóként gondolom szigorúbb étrendet követsz. Az ünnepek alatt azért megengedsz magadnak néhány „csalónapot”?

- Nálam az étkezésben nincs különbség az ünnepnap és az átlagos napok között. Nem korlátozom magam jobban. Ha van egy jó merülésem, akkor egy szürke keddi napon is boldogan megeszek egy csokit vagy egy szelet sajttortát. 

"Szilveszterig még edzem, szóval aznap összegyűlünk és megiszom majd egy jó forraltbort, éjfélkor pedig egy pezsgőt is. Talán ez az, ami nem teljesen illene bele a mindennapokba."


Az ünnep is edzéssel telik

- Visszatérve a karácsonyra, milyenek voltak a gyermekkorod Szentestéi?

- Nálunk az angyalok hozták az ajándékokat. Mielőtt megérkeztek, mindig megszépítkeztünk, majd elbújtunk. Ezt követően megszólalt a csengő, amit anya kongatott meg. Ekkor rohanhattunk ki. Addigra „odavarázsolódtak” a fa alá az ajándékok, a megterített asztalon pedig már gőzölgött az étel, és volt rajta hókifli is.

"Amikor nagyobbak lettünk, akkor a vacsora után mindig nagy pókerpartikat tartottunk. Az hiányzik..."


- Van olyan ajándék, amit karácsonyra kaptál, és nagyon emlékezetes volt számodra?

- Nem igazán. A nagy dolgokat, amiket tényleg nagyon szerettem volna, sosem karácsonyra kaptam meg. Az ünnep inkább arról szól, hogy előtte három napig sütünk, főzünk és takarítunk, majd karácsony este jókat eszünk és együtt töltjük az egész estét. Az elmúlt években már nem is nagyon ajándékoztunk. Már kicsi koromban is a kézzel készített ajándékok kerültek nálunk előtérbe. Anyukám nagyon ügyes, és ebből örököltünk mi is. Festett képeket, házilag készített bort és chutneyt (szerk.: indiai illetőségű pikáns, kissé darabos, sűrű mártás) is adtunk már egymásnak.

"A legemlékezetesebb az volt, amikor a szüleimnek a testvéreimmel együtt írtunk egy verset, és a fa alatt elénekeltük. Anya és apa bőgött a meghatottságtól. Ez nagyon megmaradt."


Szülei és testvérei hiányozni fognak neki.


- Ami az ajándékokat illeti, te melyik csoportba tartozol: a mindent precízen megtervezőbe vagy inkább a halogatóba?

- Nem feltétlen mondom azt, hogy halogató vagyok: nekem időérzékem nincs – nevet. Én mindig teljes nyugodtsággal tudok üldögélni a határidő utolsó napjáig, és akkor jut eszembe, hogy csinálni kéne valamit. Ez igaz az iskolai vizsgákra, beadandókra is. A karácsonyra visszatérve, a csomagolást mindig az utolsó pillanatra hagyom. Az egy évvel fiatalabb húgom, Adél mindig mindent megtervez, és időben becsomagol mindent, én meg az ajándékozás előtti órákban állok neki.

- Csatlakozol valamilyen jótékonysági akcióhoz?

- Nálunk mindig az volt a felfogás, hogy az általunk már nem használt, de még használható játékokat és ruhákat mindig elvittük adománygyűjtésre.

"Ez nem csak a karácsony része. Mindig segítünk, ha tudunk. Karácsonykor általában a Cipősdoboz Akcióhoz szoktunk csatlakozni."

- Mit kívánnál a jövő évre, ha bármit lehetne?

- A világbékét - nevet fel hangosan. Ezenkívül szeretnék egy támogatói csapatot a következő évemre, hogy élsportolói szinten tudjak készülni, és jobb ütemben haladhassak majd.

- Ami a következő évet illeti, miként épül fel a programod?

- Nagyon kemény lesz és vért fogok izzadni, de ehhez már hozzá vagyok szokva. Van egy edző barátom, akivel együtt dolgozom. Ezenkívül egy hónapon keresztül egy izraeli edzővel is segíti a munkám majd, mert minél több tudást szeretnék felhalmozni. Áprilisban lesz az első verseny, májusban pedig egy másik. Február vége felé lehet, hogy haza tudok menni egy rövid időre, de amúgy maximálisan az edzésre koncentrálok.


Jövőre a világrekordot úszna hazájának.

"Szeretném megdönteni a világrekordot. Ez nem csak az én egyedüli célom, rajtam kívül hatan esélyesek erre. Ebből öt merülővel hasonló szinten vagyok, de az egyik lány – aki a jelenlegi csúcstartó – nagyon kiemelkedik a mezőnyből."

Nyáron a Bahamákon veszek majd részt egy összecsapáson, ami azért különleges, mert egy kamera végig lemerül velem, és ezáltal látható a teljes úszás. A két világbajnokság ősszel lesz, az egyiket szeptemberben, a másikat októberben rendezik. Remélem mindegyik versenyre el tudok majd hutni. Ezen kívül idén is szeretnék oktatni, és Horvátországban lesz egy rekordkísérletem is.

Képek: Instagram.com/FatimaKorok.freediver

Videók