Hihetetlenül nehéz forgatókönyvet írt neki az élet, mégsem adja fel soha!

Dévai Boglárkánál nagyobb küzdőt, és jobb példaképet keresve sem lehet találni.


Dévai Boglárka 2018-ban Európa-bajnok lett, majd egy banálisnak tűnő sérülés miatt egy pillanat alatt megváltozott az élete. A tornász közel másfél évig kórházról-kórházra járt, de eltökéltségét egy pillanatra sem vesztette el. Több, mint 2 év kihagyás után ismét versenyzett, ráadásul a legfényesebb érem került a nyakába. Az élet azonban ismét csúf tréfát űz vele, hiszen nem sokkal azt követően, hogy visszatéréséről beszélgettünk, ismét megsérült. De erről majd később.

Bogit 2018 nyarán egy egész ország ünnepelte. Eb-győztesként készült a Világbajnokságra, ám véletlen belerúgott a korlát aljába. Az eset könnyű sérülésnek indult, ám a letört porcdarab eltávolítását követően a sebe többször szétnyílt és elfertőződött. A nagy lábujjában lévő ízületi fejben bent maradt a fertőzést okozó baktérium, így az orvosoknak nem volt más választása, a tornász lábujját egy csavar segítségével el kellett merevíteni. Az első és ötödik műtétje közben másfél év telt el, ami testileg és lelkileg is megviselte, de most már csak előre tekint.


A lány lábujját egy csavar segítségével elmerevítették, majd az először behelyezett csavart később egy rövidebbre kellett cserélni.

Fotó: Dévai Boglárka

„Egy Eb-arany után nem erre számítottam, és szebb jövőt képzeltem el, de most már végre a hátam mögött tudhatom ezt az egészet, és remélem, hogy be tudom majd pótolni mindazt, ami eddig kimaradt."


Dévai Boglárka és egyik edzője, Rácz Gábor az Eb-győzelmet követően.

Fotó: Julian Finney/Getty Images


Bogi felépülésében nem csak szüleinek, orvosainak és barátainak volt nagy szerepe, a legnehezebb pillanatokban az edzői is mellette álltak.

„Ez egy teljesen új szituáció, ilyen a tankönyvekben nincsen. A műtétet végrehajtó orvosok sem tudtak előre ígérni semmit” – kezdi a lány egyik edzője, Rácz Gábor.

„A szülő és a versenyző együtt adja azt az erőt, amit az edzőknek ki kell egészíteni. Ha néha elkedvetlenedett akkor próbáltuk jobb belátásra bírni, pozitív emlékeket felidézni, esetleg valami viccel elütni a rossz kedvét, hogy menjünk tovább, de az igazi harc az övé volt."

"A legnagyobb lelki tusát Boginak kellett megvívnia."

Dévai Boglárka edzője, Rácz Gábor szerint versenyzője az elmúlt két évben szinte ember feletti munkát végzett.


"A legnagyobb lelki tusát, a legnagyobb munkát Boginak kellett elvégezni.”


Gábor hozzáteszi tanítványa már a sérülése előtt is ennyire eltökélt volt.

„Nála soha nem merült fel, hogy abbahagyja a tornát. Serdülőkorában persze nála is voltak rosszabb napok, de ő mindig a helyes szóra hallgatott.”


Mester és tanítványa.

Fotó: Sport365/ErdősGéza

Megannyi megpróbáltatás után Dévai Boglárka saját szülővárosában lépett újra versenyszőnyegre, ahol a szurkolók ereje is repítette őt.

„Nagyon örültem neki, hogy eljött az én időm és itt a visszatérés napja. Úgy álltam oda, hogy nem tűztünk ki célt. Fejben nagyon nehéz volt, mert két év nagyon hosszú kihagyás, de örülök, hogy arannyal térhettem vissza.”

Dévai Boglárka: Most az a legnagyobb álmom, hogy visszanyerjem a régi formámat.

Dévai Boglárka egy világkupa-aranyéremmel tért vissza a nemzetközi mezőnybe. A sérülés miatt több, mint 2 évet kihagyó sportoló már nem szeret előre tervezni...


Ilyen hosszú kihagyás nem csak a tornásznak, edzőinek is furcsa volt a versenyszituáció.

„Nagy feladat volt ez, de a párom, Vizer Erzsébet nagyon jól dolgozott együtt Bogival, és fokozatosan elérték azt, hogy újra élversenyző lehessen. Ahogy Bogi is mondta valójában nem tűztünk ki eredményt, de bevallom a jól sikerült selejtező után csalódottak lettünk volna, ha csak 3. helyezést ért volna el. Nagyon örültünk az első helynek. Mi nyerni szeretünk.”


Dévai Remek ugrása aranyat ért.

Fotó: Facebook.com/MagyarTornaSzövetség.

A remek visszatérés után mind az Európa-bajnok, mind edzői bizakodóan tekinthetnének a jövőbe, ugyanakkor többször is hangsúlyozták, ők már nem nagyon beszélnek hosszútávú terveikről.

„Nem szeretünk a jövőről beszélni, mert az Eb után sokkal szebb jövőt képzeltünk el. Hadd végezzük sérülés- és Covid menetesen a munkánkat, és majd beszéljünk akkor arról, hogy mit sikerült összehoznunk. Az egészen biztos, hogy dolgozni fogunk a legjobb eredményért” – fejti ki Rácz.

„Most a legnagyobb álmom, hogy visszanyerjem a régi formám, és onnan tudjam folytatni, ahol az Eb után abbahagytam” - fűzi hozzá Dévai.


A befektetett munka meghozta eredményét.

Fotó: Sport365/Erdős Géza

Beszélgetésünkkor Bogi még arról mesélt, hogy ha minden igaz, idén még az Ob-n, a Mesterfokú Bajnokságon és az Eb-n is megmutatja tudását. A sors furcsa fintora, hogy néhány nappal a találkozásunk után ismét megsérült, így az akkor elhangzott mondatok ismét új színezetet kaptak. 

Bár a hétfői vizsgálatokig egyelőre nem lehet tudni Dévai sérülésének mértékét, abban biztosak vagyunk, hogy a tornász ezúttal is minden követ megmozgat azért, hogy mielőbb visszatérhessen szeretett sportágához.
 

Extra videó, amiből kiderül mi hajtja Bogit egy-egy verseny előtt, és az is a mindig vidám sportoló, miként választja ki, milyen minta díszelegjen a körmén:

Dévai Boglárka elárulta mi az ami nélkül nem kezdődhet verseny

A fiatal tornász nem csak a kabalájáról beszélt, örömmel mutatta meg legújabb körömfestését is.

Borítókép: Facebook.com/MagyarTornaSzövetség

Videók