Halálos beteg volt a kisfia, de ő nem adta fel a sportot. Most a 8. olimpiájára készül.

Vannak történetek, amik akkor is fennmaradnak, amikor a nevek és a világrekordok már rég feledésbe merültek. Megmaradnak nekünk, mert nem csak számokról, hanem drámákról és diadalokról szólnak. Okszana Csuszovityina meséje pont ilyen.


Sávoly Boglárka publicisztikája

Néhány éves lehettem, amikor egy 80 év körüli nénit láttam a televízióban. A törékeny asszony hibátlan tartással lépdelt, majd oly természetességgel spárgázott, mintha ez lenne a világ legegyszerűbb dolga. Tátva maradt a szám a látványtól, majd mikor feleszméltem megkérdeztem a körülöttem lévőket, ki ő. A válasz így szólt: Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnok tornász, aki talán több aranyat is nyerhetett volna, ha a zűrzavaros történelem nem szól közbe. Hallgattam a mesét és mindent tudni akartam róla.

Később, mikor megtanultam olvasni, magam kezdtem keresni az ilyen történeteket. Találtam cikket a kerekesszékes vívóról, aki a balesete előtt az épek közt versenyzett az olimpián. Olvastam Kerri Strugról, aki sérült bokával is képes volt beleállni az ugrásba. Láttam Kozmann György és Kiss Tamás diadalát Koló halála után, és még sorolhatnám.

Bár mindegyik eset különbözik, egy közös van bennük:

 "A rekordok teszik izgalmassá a sportot, de igazán emlékezetessé azok a történetek, amik az érmek mögött húzódnak"


Okszana Csuszovityinának nem csak a gyakorlata, élettörténete is ámulatba ejtő.

Fotó: Adam Pretty/Getty Images

Legutóbb Okszana Csuszovityina regénybe illő élete varázsolt el. A 44 éves tornász kijutott a 8. olimpiájára, ami már önmagában is megdöbbentő, de ha megjegyezzük, hogy ebben a sportban tizenévesek szoktak versengeni, még különlegesebbé válik ez az eredmény. Nem beszélve a kitartó hölgy életútjáról, amit egy súlyos családi dráma is beárnyékolt.

Okszana Csuszovityina alig múlt 13 éves, amikor neve berobbant a köztudatba. Az üzbég tornász 16 évesen megnyerte élete első világbajnoki címét, majd egy évvel később Barcelonában az olimpiai dobogó legtetejére is felálhatott. 1992-ben a Független Államok Közösségét képviselte.

Ez volt az a vébé, ahol Ónodi Henrietta is érmet szerzett, de további érdekesség, hogy Okszana ekkor még csapattársként versenyzett későbbi edzőjével, Szvetlana Boginszkajával.  

Atlantában már hazája színeiben versenyezhetett. 22 éves volt, amikor úgy döntött: visszavonul. Férjhez ment birkózó szerelméhez, majd egy kisfiúnak adott életet. Bár boldog volt családjával, a tornától nem tudott elszakadni, így nem sokkal később visszatért a szőnyegre. 2000-ben ismét ott állt az olimpiai stadionban, és úgy versenyzett, mintha az idő nem hagyott volna rajta nyomot.


Okszana Csuszovityina (balról a 3.) még a Szovjetunió csapatának tagjaként, 1990-ben.

Fotó: David Madison/Getty Images

A rendíthetetlennek hitt sportolót azonban szörnyű csapás érte. Kisfiánál, Alishernél leukémát diagnosztizáltak. Okszana mindent elkövetett, hogy megmentse fia életét, de a sportot nem hagyta abba. Talán a szőnyeg jelentett számára némi vigaszt, amikor kilátástalannak tűnt a helyzete. Talán a  sporttársak adták az erőt, hogy újra és újra felálljon. 2004-ben úgy képviselte hazáját az olimpián, hogy közben tudta, gyermeke a halálos kórral küzd.


Okszana és kisfia 2006-ban.

Fotó:  Vladimir Rys/Bongarts/Getty Images

Okszana megszállottan kereste az orvosi segítséget gyermeke számára. A költséges és reményteljes gyógymódra hazájában azonban nem volt lehetőség. Nem sokkal az athéni játékok után fájó döntést kellett meghoznia. Elhagyta szeretett hazáját és férjével Németországba költözött, hogy megmentse fia életét. Gyermekéért az egész tornász társadalom összefogott és így a kis Alisher megmenekült. A következő két olimpián a tornász a német színeket képviselte, majd szíve úgy döntött, ismét országot vált. 2016-ban újra az üzbég válogatott melegítőjét öltötte magára.


A tornász nyíltan vállalja, nem szereti a felemás korlátot. Ez persze nem azt jelenti, hogy feladná a számban való versenyzést.

Fotó: Action Foto Sport/NurPhoto via Getty Images

Okszana az ugrás specialistája, de még ebben is rekorder. 40 évesen a glasgow-i világbajnokságon bevállalta a Produnova ugrást, amit a világ egyik legnehezebb és legveszélyesebb ugrásaként tartanak számon.

41 évesen pedig ott volt Rióban újra az olimpián. Ezzel rögtön két rekordot is felállított.

Ő lett minden idők legidősebb (41 év 2 hónap) tornásza, aki olimpián szerepelt és egyben az egyetlen, aki hét egymást követő olimpián szerepelt tornászként.
Mindezt úgy, hogy életében ott volt a drámai küzdelem gyermekéért, és úgy, hogy számos komoly sérülés is kísérte pályáját.

Soha nem adta fel.

Okszana most 44 éves és a 8. olimpiájára készül. Bár a mezőny nagy része feleannyi idős sincs, mint ő, nem foglalkozik a torna törvényszerűségeivel. Tudja, hogy nem tartozik az esélyesek közé, de elszánt, és azért dolgozik, hogy minden nap kihozza önmagából a legjobbat. Biztos vagyok benne, hogy ez Tokióban sem lesz másképp.

Jómagam pedig alig várom, hogy fellobbanjon az a bizonyos láng, és a gyakorlatát nézve láthassam, ahogy újra megelevenedik az olimpia kortalan eszméje.

 

Okszana Csuszovityina rekordjai 

 

Okszana Csuszovityina 2019 októberében, 44 évesen a stuttgarti vébén ismét olimpiai kvótát szerzett

 

Borítókép: Action Foto Sport/NurPhoto via Getty Images

Videók