Férfi öttusázóink három éremmel zárták az Eb-t

Bereczki Richárd, Szép Balázs és Demeter Bence remek napot tudhat maga mögött.


Aranyérmet nyert a Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású magyar csapat a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi versenyében, melyben egyéniben Bereczki nagy fölénnyel győzött, Szép pedig második lett.

Az 59 fős mezőny csütörtökön két csoportban küzdött a selejtezőben, onnan 36 versenyző, köztük a hat hazai indulóból - a szabályok engedte maximális létszámot kihasználva - négy jutott tovább. A szombati két - egyenként 18 fős - elődöntős csoportból az első hét-hét hely ért automatikus finálét, míg további négy öttusázó a pontszáma alapján került a döntőbe. Mind a négy magyar elődöntős versenyben maradt a fináléra. A körvívást már pénteken teljesítette a mezőny, ennek eredményét a döntőbe is magukkal hozták a versenyzők.

Bereczki a negyedik helyről kezdte meg a vasárnapi küzdelmet, köszönhetően a vívópáston aratott 22 győzelmének, amelyhez 13 vereség társult. Az egyéniben kétszeres Eb-bronzérmes Demeter 21/14-gyel zárt pénteken, ezzel a vasárnapi rajtnál ötödik volt. Böhm és a júliusi világbajnokságon egyéniben bronzérmes Szép egyformán 19 győzelmet aratott és 16 vereséget szenvedett a körvívás során, amivel a 12. helyen álltak.

A lovaglás előtt negyedórával erős széllel társulva zivatar csapott le a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központra, de ez végül nem zavarta meg a versenyt, mert pár perc múlva már szikrázóan sütött a nap. A magyarok közül hárman - Bereczki, Demeter és Szép - hibátlanul mentek végig a tíz akadályt tartalmazó pályán, míg Bőhm egynél hibázott, így ő 300 helyett 293 ponttal fejezte be ezt a számot.

A pár méterre lévő emelt páston a magyarok nem tudtak pluszpontokat szerezni, majd a bónuszvívás után a mezőny a közeli uszodába ment át, ahol a 200 méteres táv leküzdése várt rá. A hazaiak közül Bőhm volt a leggyorsabb, 2:05.34 perccel a második időt érte el. Bereczki (2:05.80) harmadik, Demeter (2:07.54) negyedik, Szép (2:10.41) hatodik lett úszásban.

A kombinált számra a központi helyszínre tért vissza a mezőny. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futást Bereczki kezdte az élről, őt követte Demeter, míg Bőhm hetedikként, Szép pedig kilencedikként rajtolt, utóbbi hátránya 24 másodperc volt az éllovassal szemben. Bereczki végig stabilan versenyzett, minden lövészete után elsőként jött ki az állásból, és nagy fölénnyel végzett az élen. Mögé Szép zárkózott fel, aki a harmadik sorozat után már harmadik, a negyediket követően pedig második volt, végül ebben a pozícióban is futott be.

Demeter némileg hátrébb szorult, Bőhm pedig előrébb lépett, végül éppen egymással csatáztak a befutónál.

A kombinált számban Szép volt a leggyorsabb 9:58.96 perces eredménnyel. Bereczki (10:10.30) a negyedik, Bőhm (10:12.93) a hatodik, Demeter (10:24.67) pedig a tizedik időt ért el.

A nap során korábban második lett a Gulyás Michelle, Simon Sarolta, Barta Luca összeállítású csapat a női versenyében. Egyéniben Gulyás a harmadik, Simon a hatodik, Barta a tizedik, Guzi Blanka pedig a 11. helyen végzett.

Eredmények:
férfi egyéni verseny, Európa-bajnok:
Bereczki Richárd 1524 pont
2. Szép Balázs 1512
3. Makszim Aharusev (Ukrajna) 1510
...6. Demeter Bence 1501
7. Bőhm Csaba 1501

férfi csapatverseny, Európa-bajnok:
Magyarország (Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence) 4537 pont
2. Franciaország (Christopher Patte, Valentin Belaud, Pierre Dejardin) 4472
3. Csehország (Ondrej Svechota, Ondrej Polivka, Martin Vlach) 4367

Borítókép: Mti/Bodnár Boglárka

Videók