Ez már az oroszoknak is sok volt - reagált a sportminiszter

Oleg Maticin a WADA-tilalom ellen érvelt.


Az orosz sportminiszter szerint eljött az ideje, hogy a nemzetközi szervezetek, így mindenekelőtt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felhagyjon az Oroszországgal szembeni fellépéssel.

Oleg Maticin pénteki moszkvai sajtókonferenciáján úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány közepette különösen fontos, hogy a WADA is "új lapot nyisson", és "felejtse el", hogy az orosz doppingolásra hivatkozva "olimpiai tilalmat" hirdet országa ellen.

A WADA tavaly december 9-én tiltotta el négy évre Oroszországot egyebek között az olimpiai és világbajnoki részvételtől, valamint a jelentősebb nemzetközi versenyek rendezésétől, mivel bizonyítottnak látta, hogy manipulálták az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) moszkvai laboratóriumának eredményeit.

Az oroszok fellebbeztek a határozat ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), amely majd dönt arról, hogy a négy évre szóló tilalom érvénybe léphet-e, de a meghallgatások késnek a világjárvány miatt.

A sportminiszter szerint Oroszország szankcionálása károsan hatna az olimpiai mozgalomra is, és "jelen körülmények között konszolidációra van szükség".

Borítókép:  Alexander Shcherbak\TASS via Getty Images
 

Videók