Egyre nagyobb a botrány a súlyemelés körül

Korrupciós vádak súlyemelésben - Az IWF első alelnöke perrel fenyeget.


A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) első alelnöke, a thaiföldi Intarat Yodbangtoey cáfolja a korrupciós vádat és azzal fenyeget, hogy bepereli a külföldi médiát - írta csütörtökön az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál.

A sportvezető bangkoki sajtótájékoztatóján reagált így arra a jelentésre, amelyet a Richard McLaren által vezetett nyomozócsoport több hónapos vizsgálódás után készített, majd tett közzé egy hete az Aján Tamás irányította IWF-ről, és amelyben Intarat Yodbangtoeyt is súlyos vádakkal illették.

A thai sportvezető a sajtókonferencián tagadta, hogy a nemzetközi szövetség 2017-es bangkoki választókongresszusán megvesztegetés történt, és közreműködött volna szavazatvásárlásban. Yodbangtoey azt mondta, hogy a külföldi média megsértette az ő és országa hírnevét korrupciós vádakról írva, és jogi lépések megtétele céljából konzultál az ügyvédjével.

Sport365.hu - Büntetőjogi eljárást indítanának Aján Tamással szemben

Az orosz és a német súlyemelő szövetség elnöke szerint is büntetőjogi eljárást kellene indítani Aján Tamással, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korábbi elnökével szemben - írta az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál.


A múlt csütörtökön ismertetett McLaren-jelentés Aján Tamást illetően azt állapította meg, hogy az IWF legmagasabb szintjein is jelen volt a korrupció, az IWF volt elnöke a "félelem kultúrájával" működtette a szövetséget, 10 millió dollárral nem tud elszámolni és legalább 40 doppingesetet eltussolt. A nyomozati anyag szerint a 2017-es bangkoki tisztújító közgyűlésen Aján 5 és 30 ezer dollár közötti összegekért vásárolt szavazatokat posztja megtartása érdekében.

Aján Tamás az MTI-hez aznap eljuttatott nyilatkozatában leszögezte, hogy a vizsgálat során teljes mértékben együttműködött McLarenékkel, "azonban sajnálatos módon kérésem ellenére sem bocsátották rendelkezésemre azokat a szükséges információkat, amelyek alapján cáfolhattam volna állításaikat és anélkül publikálták a jelentést, hogy a tisztázás lehetőségét megadták volna számomra" - írta.

A 81 éves magyar sportdiplomata, aki 24 évig főtitkára, 2000-től pedig elnöke volt az IWF-nek, április 15-én bejelentette: a tokiói olimpia halasztása miatt távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról.

Borítókép: Getty Images

Videók