Az asztaliteniszezők szerint az ITTF döntése elfogadhatatlan

A sportolók úgy vélik, hogy jelentős egészségügyi kockázata van a kínai rendezésnek.


A legjobb asztaliteniszezők közül többen, köztük a volt világelső német Timo Boll, tiltakoznak az ellen, hogy a nemzetközi szövetség (ITTF) Kínában rendezne meg három toptornát.

Az ITTF múlt héten jelentette be, hogy Kínába helyezte át az eredetileg Düsseldorfba, illetve Bangkokba kiírt őszi két világkupa-viadalt, a férfiak és a nők tornáját, és ugyancsak itt kerülne sor a szezonzáró ITTF-döntőre. Az újraindulás november 13-tól kezdődne.

Az éljátékosok szerint az ITTF döntése elfogadhatatlan és sérti a sportszerűség elvét. Úgy vélik, jelentős egészségügyi kockázatot jelent a kínai rendezés, az utazási korlátozások miatt pedig sokan nem tudnának indulni a tornákon.

Nem jelentene megoldást az NBA-ben és az NHL-ben már bevált buborék sem, mert a profi asztaliteniszezők novemberben nem tudnának több hétre elutazni klub- és szponzori kötelezettségeik miatt.

Sérelmezik azt is, hogy az ITTF állítólag nyomást gyakorolt a játékosokra, miszerint elvesztik világranglista-pontjaikat, ha nem vesznek részt a versenyeken.

A pandémia miatt idén az olimpiát, a csapat-vb-t, az egyéni Európa-bajnokságot és a legtöbb World Tour-versenyt sem rendezték meg a sportágban.

Borítókép: Marius Becker/picture alliance via Getty Images
 

Videók