Az aranyért küzdenek a magyar úszók

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban megkezdődnek az úszóversenyek a dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes világbajnokságon, s jó esély van arra, hogy több számban is magyar győztest avassanak.


A legnagyobb favorit természetesen a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka: óriási meglepetés lenne, ha a hétszeres nagymedencés világbajnok 200 és 400 méter vegyesen nem nyerne.

Előbbi távon a 2012-es londoni játékok óta nem talált legyőzőre, s a hosszabbik vegyesúszó számban is csak egy-egy alkalommal nem állhatott a dobogó tetejére. Hosszú páratlan győzelmi sorozat folytatására készül: egymást követő negyedik világbajnokságon nyerheti meg a 200-400 méter vegyes aranyérmét, ehhez hasonlóra még nem volt példa a sportág történetében. Hosszú jelenleg 12 vb-éremnél tart, a nőknél az amerikai Natalie Coughlin a listavezető 20 dobogós helyezéssel.


Fotó: Jorge Luis Alvarez Pupo/Getty Images


A 30 éves Hosszú két évvel ezelőtt Budapesten amellett hogy megvédte vb-elsőségeit vegyesúszásban, 200 méter háton második, 200 méter pillangón pedig harmadik lett. Előbbi számban ezúttal is ott lesz a mezőnyben, utóbbiban viszont nem, ugyanis a vb-re "kvalifikáló" magyar bajnokságon kikapott Kapás Boglárkától és Szilágyi Liliánától is, bár később mindkettejüknél úszott jobb időt, és a világranglistán a második helyet foglalja el. Ugyan 100 méter háton ő az aktuális olimpiai bajnok, a közelmúltban kisebb hangsúlyt fektetett erre a számra, így mindenképpen bravúr lenne tőle a dobogós helyezés. Ezen kívül 200 méter gyorson áll majd rajthoz, ebben a számban "csak" rövidpályás világ- és Európa-bajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát.


Hosszú mellett ugyancsak toronymagas esélyesként várja majd a küzdelmeket Milák Kristóf: a Honvéd 19 éves versenyzője két évvel ezelőtt a Duna Arénában 100 méter pillangón robbant be a világelitbe, ahonnan azóta sem tűnt el, sőt, 200 méter pillangón az elmúlt évben gyakorlatilag már egyeduralkodónak számított.

Milák tavaly - utolsó utánpótlás korosztályú évében - még három aranyat nyert Buenos Airesben az ifjúsági olimpián, Glasgow-ban pedig felnőtt Európa-bajnoki címet szerzett, ráadásul a 2018-as ob-n egyetlen századdal maradt el Cseh Lászlónak a 2008-as pekingi olimpián felállított Európa-csúcsától, amit azóta is üldöz, és ha tökéletes formában van, akkor akár meg is dönthet Kvangdzsuban. Milák favorit, de nagyon kemény ellenfelekkel kell majd megküzdenie: első számú riválisai a 2016-os riói olimpián bronzérmes Kenderesi Tamás, valamint London ötkarikás aranyérmese, illetve kétszeres világbajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos.


Fotó: Matt Roberts/Getty Images


A magyar csapat korelnöke a 33 éves Cseh László, aki pályafutása kilencedik nagymedencés világbajnokságán indul (2003-ban kezdte még Barcelonában), ami nem csupán a magyar, de az egyetemes úszósport történetében is abszolút rekord.

Cseh 13 vb-éremmel az amerikai Michael Phelps (33) és Ryan Lochte (27), az ausztrál Grant Hackett (19) és a kínai Szun Jang (14) mögött az örökranglista ötödik helyén áll az ausztrál Ian Thorpe-pal és a német Michael Gross-szal egyetemben. Cseh ezúttal a két rövidebb pillangó szám - 50 és 100 méter - után visszatér korábbi sikerszámához, a 200 méter vegyeshez, amelyen egyszeres olimpiai és kétszeres világbajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát, legutóbb a 2013-as barcelonai vb-n vállalata ezt a számot, akkor ötödik lett. A pillangó sprintben mellette ott lesz a nemrég honosított Szabó Szebasztián, aki az ob-n országos csúccsal nyert, 22.99-es idejénél pedig ebben az évben csak hárman tudtak jobbat a világon.


Fotó: Clive Rose/Getty Images


A még mindig csak 17 éves Késely Ajna 200-tól "felfelé" minden gyorsúszó számban indul. Tavaly három aranyat nyert az ifjúsági olimpián, valamint felnőtt világversenyen először állhatott dobogón azt követően, hogy a glasgow-i kontinensviadalon két ezüstöt és egy bronzot nyert.

Mindemellett Kvangdzsuban megmérettetheti magát a 22 évesen már sportági legendának számító, ötszörös olimpiai és 14-szeres világbajnok Katie Ledeckyvel, valamint a kínaiak legjobbjaival. Két távon - 400-on és 800-on - lesz honfitársa is, Kapás Boglárka a riói olimpián bronzérmes volt utóbbi számban, azt követően viszont inkább a pillangóra koncentrált. A 22 éves Kapás a szám Európa-bajnokaként 200 méter pillangón is érdekelt lesz majd.


Fotó: Buda Mendes/Getty Images


Az éremesélyesek sorát szinte hagyományosan Verrasztó Dávid zárja, aki 2015-ben Kazanyban és két éve a Duna Arénában is bravúros ezüstérmet szerzett 400 vegyesen.


Fotó: Clive Rose/Getty Images


Sós Csaba szövetségi kapitány előzetesen négy-öt érem megszerzését tűzte ki célul, az előfutamok közép-európai idő szerint hajnali 3 órakor kezdődnek, a döntőket pedig 13 órától rendezik.

Bélyegkép: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Videók