A NOB sportolói bizottsága szigorú intézkedéseket szeretne

Sürgetik a doppingellenes szervezeteket.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottsága az oroszországi doppinghasználat miatt elengedhetetlennek tartja szigorú intézkedések életbe léptetését az elkövetők elszámoltathatóvá tétele és a tiszta sportolók védelme érdekében.

A NOB-bizottságnak az antidopping-szervezeteket megszólító állásfoglalása azután látott napvilágot, hogy kiderült, csaknem másfélszáz orosz sportoló doppingmintáját manipulálták a moszkvai laboratóriumban. Az adattal a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szolgált csütörtökön.

A NOB sportolói bizottsága - pénteken közzétett állásfoglalása szerint - mélységesen csalódott, amiért a vizsgált orosz esetek csaknem felénél manipulációt állapított meg a WADA.

"Sürgetjük az illetékes doppingellenes szervezeteket, hogy szigorú, tisztességes és időszerű intézkedéseket hozzanak a tiszta sportolók védelme érdekében"
- áll a dokumentumban.

A vizsgálat megállapítása szerint 298 orosz sportolóból 145-nek a doppingmintáját manipulálták az orosz laborban, amelynek adatbázisát a WADA szakértői elemezték, a 2012 és 2015 közötti ellenőrzési adatokat átfésülve.

Az orosz fél hosszas huzavonát követően a tavalyi év elején adta át a WADA-nak az adatbázist, amit egyik feltételként szabták ahhoz, hogy a nemzetközi ügynökség igent mondjon az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) megnyirbált jogainak helyreállítására, az úgynevezett megfelelési státusz visszaállítására.

A moszkvai labor működését és a RUSADA-t még 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott.

Borítókép: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images
 

Videók