Borissza Johanna Kitti a középmezőnyben végzett

A magyar pályakerékpáros 12. lett a női kieséses versenyben.


Borissza Johanna Kitti 12. lett a nők kieséses versenyében a hollandiai Apeldoornban zajló pályakerékpáros Európa-bajnokságon csütörtökön.

Borissza - aki a szerdai nyitónapon scratch-ben 19. helyen zárt - 18 induló közül végzett a középmezőnyben. Az aranyérmet Kirsten Wild szerezte meg, a pályán hatszoros világbajnok 37 éves holland sztár 2016 és 2017 után harmadszor nyerte a kieséses versenyt kontinensviadalon.

Férfi scratch-ben a szám két évvel ezelőtti Eb-ezüstérmese, Lovassy Krisztián volt ott a 23 induló között. A 15 kilométeres táv harmadáig igen aktívan versenyzett, rövid időre egy hatfős szökevénycsoportba is bekerült, ám a záró körökben megszakadó mezőny hátsó felében maradva 17. lett. Az 52,889 kilométeres óránkénti átlagsebességű viadalt a spanyol Sebastián Mora Vedri nyerte, a 2016-os világbajnok az utolsó hat körre szakadt el a riválisaitól.

Lovassy és Borissza is szerepel pénteken omniumban, míg a csuklósérülés és műtét után visszatérő Borissza szombaton - épp 22. születésnapján - a pontversenyben áll rajthoz.

Szalontay Sándor a férfi sprinterek 24 fős mezőnyének kvalifikációjában a 13. időt tekerte (9.981 másodperccel), a 16 közé jutásért a selejtezőt huszadikként záró olasz Francesco Cecit búcsúztatta. A nyolcaddöntőben a világ- és Európa-bajnok, a riói olimpián bronzérmes Gyenyisz Dmitrijev várt rá, és a kvalifikációban negyedik leggyorsabb, 33 esztendős orosz sprinter legyőzte négy évvel fiatalabb magyar vetélytársát. A sprint elődöntőit és helyosztóit pénteken rendezik. Szalontay szombaton keirinben, míg a vasárnapi zárónapon az egy kilométeres időfutamban lesz érdekelt.
A csapat üldözéses versenyben a nőknél a britek megvédték címüket, a férfiaknál viszont a dánok letaszították a trónról az olaszokat.

Eredmények:

férfi scratch:
1. Sebastián Mora Vedri (Spanyolország)
2. Hrisztosz Volikakisz (Görögország)
3. Wim Stroetinga (Hollandia)
...17. Lovassy Krisztián

női kieséses verseny:
1. Kirsten Wild (Hollandia)
2. Emily Nelson (Nagy-Britannia)
3. Nikol Plosaj (Lengyelország)
...12. Borissza Johanna Kitti

férfi csapat üldözéses verseny:
1. Dánia (Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Madsen, Rasmus Pedersen)
2. Olaszország
3. Nagy-Britannia

női csapat üldözéses verseny:
1. Nagy-Britannia (Katie Archibald, Eleanor Dickinson, Neah Evans, Laura Kenny)
2. Németország
3. Olaszország

Borítókép: Bvsccycling.hu

Videók